Ziemniaki, cebulę i seler obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do gorącego bulionu. Dodać liście lubczyki i liście laurowe. Wszystko razem gotować pod przykryciem na średnim ogniu, do miękkości warzyw. Na koniec wyjąć z garnka liście laurowe.
Szczaw przebrać, usunąć ogonki, opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło, przełożyć szczaw i czosnek. Wszystko razem smażyć przez około 5 minut, następnie przełożyć do garnka z zupą i razem zmiksować blenderem. Do miseczki odlać 1 chochelkę zupy, dodać śmietanę i razem dokładnie rozmieszać. Następnie wlać do zupy i zagotować.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i usmażyć na oleju. Przełożyć do gorącej zupy i wymieszać. Na koniec dodać opłukany i pokrojony koperek. Przyprawić zupę solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.