Przepisy Extra

Zupa krem ziemniaczano-szczawiowa

Składniki:

1 kg ziemniaków
2 litry bulionu
20 dag cebuli
15 dag selera
2 liście lubczyku
3 liście laurowe
15 dag szczawiu
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
60 dag pieczarek
2 łyżki oleju
3 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
przyprawa w płynie Maggi
pęczek koperku

Sposób wykonania:

Ziemniaki, cebulę i seler obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do gorącego bulionu. Dodać liście lubczyki i liście laurowe. Wszystko razem gotować pod przykryciem na średnim ogniu, do miękkości warzyw. Na koniec wyjąć z garnka liście laurowe.

Szczaw przebrać, usunąć ogonki, opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło, przełożyć szczaw i czosnek. Wszystko razem smażyć przez około 5 minut, następnie przełożyć do garnka z zupą i razem zmiksować blenderem. Do miseczki odlać 1 chochelkę zupy, dodać śmietanę i razem dokładnie rozmieszać. Następnie wlać do zupy i zagotować.

Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i usmażyć na oleju. Przełożyć do gorącej zupy i wymieszać. Na koniec dodać opłukany i pokrojony koperek. Przyprawić zupę solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.