Przepisy Extra

Zupa krem ze szparagów

Gęste zupy o konsystencji kremu, to coraz częściej obecne na naszych stołach potrawy. Ich wykonanie nie jest ani trudne ani czasochłonne...

Zasada wykonania takiej zupy jest prosta. Składniki należy ugotować, po czym zmiksować blenderem i podawać na stół, zwykle z grzankami, groszkiem ptysiowym lub z pieczywem. Te smakowite i aromatyczne zupy, warte są popularyzacji.

Szparagi, bo o nich będzie tutaj mowa wspaniale nadają się dla osób dbających o linię, osób lubiących zjeść coś dobrego, ale i dla osób szukających ciągle nowych smaków...

Kremowa zupa ze szparagami wykonana w opisany sposób to bogata w witaminy i minerały poprawiające funkcjonowanie naszego organizmu potrawa. Warto zaznaczyć, że do jej przygotowania użyto niewielkiej ilości białego, wytrawnego wina. Czytaj więcej

W wyniku tej "kombinacji" otrzymano nieprawdopodobnie aromatyczną i wyrazistą zupę o dosyć ekskluzywnym charakterze, o czym świadczy chociażby jej wygląd... zupa krem wychodzi puszysta i idealnie aksamitna. Jest ona odpowiednio gęsta i dobrze doprawiona.

To fajna, lekka i pożywna zupa na lato. Smakuje super nawet w upalny dzień.

Warto wypróbować ten przepis na wspaniałą zupę z delikatnych w smaku szparagów - mniam! Przepis jest łatwy w wykonaniu, dlatego tym bardziej warto się na nią skusić.

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki:

Zupa:
20 dag białych szparagów
15 dag ziemniaków (1 duży)
12 dag marchwi (1 średnia)
8 dag selera (kawałek)
ok. 1 litr bulionu
sól
cukier
pieprz
przyprawa w płynie Maggi
2 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
Grzanki:
3 kromki weka
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

Białe szparagi, ziemniaki, marchew, seler obrać ze skórki i opłukać. Pokroić i wrzucić do gorącego bulionu ze szczyptą soli i cukru. Ugotować do miękkości i zmiksować blenderem. Do szklanki przelać około 4 łyżki zupy, dodać śmietanę i razem wymieszać. Następnie przelać do zupy i wymieszać. Wlać białe wytrawne wino i razem zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Kromki weka pokroić w małe kosteczki. Oprószyć ostrą papryką w proszku i gałką muszkatową. Zrumienić na patelni na bez tłuszczu.

Gorącą zupę krem ze szparagów rozlać do bulionówek. Na wierzchu rozłożyć grzanki.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.