Zupy jarzynowe należą do najzdrowszych dań, najczęściej obiadowych. Dlatego należy zachęcać domowych kucharzy do ich częstego podawania domownikom, a zwłaszcza dzieciom. Częstymi warzywami, które wykorzystuje się do przygotowywania zup to tzw. włoszczyzna.
Włoszczyzna to warzywa korzenne: marchew, seler, pietruszka, a także liście pora oraz nać pietruszki. Nadziemna część pietruszki, tzw. nać sprzedawana jest w formie pęczków.
Aromatyczne liście pietruszki stosowane są najczęściej na surowo do przyprawiania wielu potraw gotowanych oraz surówek. Najlepiej natkę pietruszki stosować właśnie na surowo, ponieważ gotowana traci część minerałów i witamin, głównie witaminę C. Mrożone oraz suszone liście pietruszki również zachowują swoje właściwości prozdrowotne. Czytaj więcej
W formie gotowanej natka pietruszki występuje głównie w zupach. My proponujemy przepis na zupę jarzynową z pietruszką i ziemniakami. Odpowiednio zabielona i przyprawiona zupa pietruszkowa dobrze smakuje, a do tego apetycznie wygląda.
Przepis jest bardzo prosty, łatwy i tani, a smak tej zupki... sprawdźcie sami - pycha! Świetnie smakuje latem - sprawdzone ;)
Polecamy!
Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostki rosołowe. Pietruszkę opłukać i drobno posiekać. Ziemniaki pokroić w kostkę i razem z pietruszką włożyć do garnka. Wszystko razem gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Około ½ szklanki zupy odlać i dodać do niej śmietanę. Razem wymieszać, wlać do zupy i zagotować. Przyprawić do smaku przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem.
Smacznego.