Do garnka wlać wodę. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, liście laurowe oraz opłukane żeberka wieprzowe (ewentualnie 1-2 kostki rosołowe). Całość razem gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.
Szczaw przebrać, odciąć ogonki, dokładnie opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Por opłukać i pokroić w kostkę. Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Dodać do niego szczaw, czosnek i por. Smażyć razem na małym ogniu przez około 7 minut. Następnie dodać ugotowaną marchewkę i pietruszkę. Całość zmiksować blenderem.
Wywar przecedzić i wlać do czystego garnka. Przełożyć do niego zmiksowany szczaw i wlać śmietanę, całość podgrzewać. Mąkę krupczatkę rozmieszać dokładnie z wodą, dodać kilka łyżek gorącej zupy i razem wymieszać. Następnie wlać do zupy, wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Maggi w płynie.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na dwie lub cztery części. Rozłożyć na talerzach i zalać gorącą zupą.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.