Przepisy Extra

Szczawiowa z jajkiem

Składniki:

Zupa:
ok. 2 litry wody
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
2 liście laurowe
15 dag żeberek wieprzowych
ok. 15 dag szczawiu
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
kawałek pora
150 ml śmietany 30%
2 łyżki mąki krupczatki
3 łyżki wody
sól
pieprz
przyprawa Maggi w płynie
Dodatkowo:
6-7 jajek

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, liście laurowe oraz opłukane żeberka wieprzowe (ewentualnie 1-2 kostki rosołowe). Całość razem gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.

Szczaw przebrać, odciąć ogonki, dokładnie opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Por opłukać i pokroić w kostkę. Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Dodać do niego szczaw, czosnek i por. Smażyć razem na małym ogniu przez około 7 minut. Następnie dodać ugotowaną marchewkę i pietruszkę. Całość zmiksować blenderem.

Wywar przecedzić i wlać do czystego garnka. Przełożyć do niego zmiksowany szczaw i wlać śmietanę, całość podgrzewać. Mąkę krupczatkę rozmieszać dokładnie z wodą, dodać kilka łyżek gorącej zupy i razem wymieszać. Następnie wlać do zupy, wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Maggi w płynie.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na dwie lub cztery części. Rozłożyć na talerzach i zalać gorącą zupą.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Kapuśniak
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.