Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w małą kostkę. Do garnka wlać 1 litr wody, dodać listek laurowy i zagotować. Przełożyć ziemniaki i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Kurki dokładnie opłukać, osuszyć, pokroić i przełożyć do cebuli. Razem wymieszać i smażyć. Pod koniec smażenia dodać pokrojony w kosteczkę czosnek. Na koniec całość przełożyć do garnka z ugotowanymi ziemniakami, razem wymieszać i pogotować jeszcze 5 minut. Zupę zdjąć z ognia, śmietanę zahartować i wlać do zupy. Dodać kilka kropel przyprawy w płynie Maggi, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć, pokroić i dodać do zupy.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.