Por opłukać, pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do pora przełożyć dynię i ziemniaki. Razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Następnie wlać 1 litr wody, dodać listek laurowy oraz obrany ze skórki i pokrojony w kosteczkę imbir. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
Na koniec listek laurowy wyciągnąć i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać śmietankę, szczyptę ostrej papryki w proszku oraz kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku kolorową solą i pieprzem.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzane masło i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Dodać do cebuli wraz ze szczyptą soli i pieprzu. Całość razem wymieszać, i gdy woda wyparuje smażyć jeszcze chwilkę.
Gorącą zupę krem wlać do bulionówek i dodać zrumienione pieczarki.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.