Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Zielone ogórki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, wymieszać i razem smażyć. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do ogórków. Razem wymieszać i chwilkę smażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i dodać pod koniec smażenia do ziemniaków.
Do garnka wlać 1 litr wody, dodać liście laurowe i zagotować. Następnie przełożyć całą zawartość patelni, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 25 minut. Dodać kilka kropli przyprawy w płynie Maggi, szczyptę soli i pieprzu. Liście laurowe wyciągnąć, a całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Zmiksowaną zupę położyć na ogniu i zagotować. Mąkę krupczatkę rozmieszać w 1/3 szklanki wody, zahartować i wlać do gotującej się zupy. Zagotować i zdjąć z ognia.
Ser Feta pokroić w dużą kostkę. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić.
Zupę krem ze świeżych ogórków podawać z kostkami sera Feta. Całość oprószyć natką zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.