To jest bardzo prosty do wykonania przepis na pyszną i zdrową zupę jarzynową - idealną na każdy sezon i na każdy dzień tygodnia :)
Podstawą przygotowania zupy jest wywar z kości, którym zalewa się odpowiednio oczyszczone wcześniej i pokrojone ziemniaki, marchewkę oraz por. Warto zaopatrzyć się również w pietruszkę i przyprawy.
Zupa z warzyw powinna jak najczęściej stanowić danie obiadowe w naszych domach. Doskonale uzupełni wtedy niedobór witamin i minerałów w organizmach dzieci i dorosłych. Czytaj więcej
A ta nasza ziemniaczana jest pożywna i sycąca - można się nią najeść. Do tego jest niskokaloryczna, co pozwoli nam dbać o szczupłą sylwetkę.
Kiedyś nasze babcie mówiły, że zupa jest podstawą obiadu, a my teraz tak na skróty tylko szybkie danie obiadowe i... już ;) A tutaj widać - babcie miały rację :)
Nasza zupa przyciąga prostotą i smakiem... mniam!
Polecamy i smacznego życzymy :)
Kość ze schabu umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (około 3 litry). Gotować na średnim ogniu pod przykryciem. Następnie przecedzić. Ziemniaki i marchew obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w półplasterki.
Ziemniaki, marchew i por przełożyć do garnka. Następnie zalać gorącym wywarem z kości ze schabu i ugotować warzywa do miękkości. Gdy już wszystko będzie miękkie dodać pokrojoną zieloną pietruszkę. Przyprawić do smaku przyprawą w płynie Maggi, Vegetą, solą i pieprzem.
Smacznego.