Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w plasterki. Liście lubczyku opłukać i pokroić. Do gorącego bulionu dodać liście laurowe, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wszystko razem zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondelku roztopić klarowane masło, przełożyć ogórki i razem chwilkę smażyć. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do ogórków pod koniec smażenia. Następnie przełożyć do zupy, razem wymieszać i gotować jeszcze pod przykryciem przez około 10 minut. Dodać wodę z kiszonych ogórków i zagotować. Liście laurowe wyciągnąć i całość zmiksować blenderem. Dodać szczyptę słodkiej papryki, majeranku oraz opłukany i pokrojony koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Bułkę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię teflonową bez tłuszczu i zrumienić na małym ogniu.
Do miseczki przelać zupę ogórkową, na środek położyć łyżeczkę śmietany, posypać wokoło grzankami i całość posypać koperkiem.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.