Fasolę zalać wodą i moczyć przez noc. Następnie opłukać, zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. Potem odcedzić i ostudzić. Do fasoli dodać mleko i razem zmiksować blenderem na gładką masę.
Do rondelka przełożyć masło i roztopić. Cebulę obrać z łusek, pokroić w kostkę i zeszklić. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli pod koniec smażenia. Ostudzić i dodać do masy z fasoli. Dodać z surowe jajko, mielony len, bułkę tartą, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, majeranku i cząbru. Przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem.
Całość razem wymieszać. Z masy formować kule, obtoczyć w bułce tartej i lekko spłaszczyć, formując kotlecika.
Gotowe kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Z podanych składników wyjdzie około 12 kotlecików z fasoli.
Smacznego.