Przepisy Extra

Kotlety z fasoli

Składniki:

Farsz z fasoli:
25 dag fasoli „jaś”
6 łyżek mleka
1 łyżka masła
10 dag cebuli
2 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki mielonego lnu
2 łyżki bułki tartej
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
majeranek
cząber
sól morska
pieprz kolorowy
Dodatkowo:
bułka tarta
olej

Sposób wykonania:

Fasolę zalać wodą i moczyć przez noc. Następnie opłukać, zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. Potem odcedzić i ostudzić. Do fasoli dodać mleko i razem zmiksować blenderem na gładką masę.

Do rondelka przełożyć masło i roztopić. Cebulę obrać z łusek, pokroić w kostkę i zeszklić. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli pod koniec smażenia. Ostudzić i dodać do masy z fasoli. Dodać z surowe jajko, mielony len, bułkę tartą, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, majeranku i cząbru. Przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem.

Całość razem wymieszać. Z masy formować kule, obtoczyć w bułce tartej i lekko spłaszczyć, formując kotlecika.

Gotowe kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Z podanych składników wyjdzie około 12 kotlecików z fasoli.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.