Przepisy Extra

Mazurek z budyniem

Mazurek z budyniem

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
5 łyżek mąki krupczatki
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
15 dag masła
2 żółtka
sok z cytryny
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
8 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
2 łyżki żelatyny
5 łyżek wody
250 ml śmietanki 30%
Do dekoracji:
migdały
kandyzowana skórka pomarańczy
suszona żurawina
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę żytnią i mąkę krupczatkę. Dodać cukier, cukier waniliowy, masło, żółtka i kilka kropli soku z cytryny. Całość razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie rozłożyć na tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut w temperaturze 175 st. Ostudzić.

Dwie szklanki mleka wlać do garnka, wsypać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, żółtka i razem zmiksować, a następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubić, a następnie przełożyć do niej budyń i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i całość razem zmiksować.

Gotową masę wyłożyć na kruche podpieczone ciasto i włożyć do lodówki na około 10 minut. Następnie dowolnie udekorować migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową, suszoną żurawiną i wiórkami kokosowymi.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.