Co by tu jeszcze fajnego z robić z cukinii? Placki były, leczo było, zapiekanka była, zupa była... a może pasztet z cukinii? :)
A ostatnio pasztety z warzyw zrobiły się bardzo popularne, to dlaczego by go nie zrobić właśnie z cukinii? ;)
Przedstawiam Wam kolejny sprawdzony przepis na coś fajnego z cukinii - pasztet, bo o nim tutaj mowa jest wbrew pozorom bardzo prosty, tani i szybki do przygotowania (pomijając czas tarcia cukinii, ale można ją zetrzeć błyskawicznie za pomocą elektronicznej tarki).
Pięknie pachnie jak się piecze, każdy tylko zagląda do kuchni ;) co to będzie tym razem ;) Wspaniale się prezentuje na stole, no i w końcu super smakuje! Czytaj więcej
Na zimno fajnie się kroi - można go podawać jako zimna płyta lub na kanapki, a ciepły można rozsmarować. Można też z jego udziałem zrobić takie mini zapiekanki, na kromce chleba posmarowanej masłem ułożyć plaster pasztetu z cukinii, potem plaster żółtego sera i zapiec, a na koniec można polać ketchupem - a takie zapiekanki uwielbiają nasi najmłodsi :)
Ten pasztet z cukinii jest po prostu wyśmienity, wilgotny i aromatyczny. Jest lekki, a jednocześnie sycący.
A taki domowy pasztet jest smaczną i co ważne zdrową alternatywą pasztetów ze sklepu, napchanych konserwantami...
Miłośnicy cukinii mogą już zacierać ręce :) Smacznego!
Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można mechanicznie). Przełożyć do miski, posolić, wymieszać i odstawić na około 30 minut, a następnie odcisnąć z soku.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę.
Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać olej, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować.
Do dużej miski przełożyć cukinię, żółty ser, cebulę, czosnek, ubite jajka, szczyptę Vegety, słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatowej, kurkumy oraz rozgnieciony w palcach majeranek i natkę zielonej pietruszki. Całość razem delikatnie wymieszać i przełożyć do formy keksowej o wymiarach 36 na 11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztetu posypać mieloną czarnuszką.
Gotowy pasztet z cukinii włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60-70 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.