Bardzo smaczny, łatwy do przygotowania i miękki pasztet mięsny z dodatkiem aromatycznych, suszonych grzybków. Jest dobry w smaku, ma zwartą konsystencję i cieszy się bardzo dużym powodzeniem na przyjęciach :)
W jego skład wchodzi: boczek, łopatka, wątróbka, suszone grzybki, cebulka, marchewka, seler, bułki, ubite jajka i dużo aromatycznych przypraw: liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, goździki, gałka muszkatołowa, kurkuma, tymianek, majeranek, pieprz czosnkowy oraz sól. Wszystko razem smażymy, potem dusimy, studzimy i mielimy, aż trzy razy. Dzięki temu nasz pasztet będzie ekstra mięciutki i puszysty. A dobrze słodzony będzie wilgotny, pełen smaku i do tego wszystkiego bardzo ładnie będzie się kroił :) Czytaj więcej
Pasztet jest idealny na różnego rodzaju przyjęcia, jak również świetny na każde Święta - i Wielkanoc, i Boże Narodzenie. Pięknie prezentuje się na stole jako zimna płyta, świetnie smakuje w plastrach na kanapkach, ale można go również rozsmarować - i dodatkowo posmarowany cienką warstwą majonezu, musztardy lub chrzanu - smakuje wyśmienicie :) Smacznego!
Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień zagotować i gotować przez około 45 minut, na małym ogniu pod przykryciem.
Świeży boczek i łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. W rondlu roztopić smalec, przełożyć do niego boczek i łopatkę, razem wymieszać i smażyć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić (każdą cebulę na 4 części). Razem wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę.
Następnie przełożyć podgotowane grzyby i wlać wodę, w której się gotowały (około 500 ml). Dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu i goździki. Marchew i seler obrać ze skórki, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mięsa. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 60 minut.
Wątróbkę zamoczyć w zimnej wodzie, oczyścić z błonek, opłukać i dodać do mięsa. Dusić dalej pod przykryciem przez około 20 minut. Następnie zdjąć z ognia i wyjąć listek laurowy. Bułki pokroić w grube plastry i dodać do mięsa (dociskając, aby zamoczyły się w wytopionym tłuszczu) i zostawić tak do ostudzenia.
Następnie całość - łopatkę, boczek, wątróbkę, cebulę, marchew, seler, grzyby, przyprawy i bułki zmielić w maszynce do mielenia mięsa trzy razy. Jajka ubić, dodać do zmielonej masy i razem wymieszać. Następnie dodać szczyptę gałki muszkatołowej, kurkumy, tymianku, majeranku, pieprzu czosnkowego i soli. Całość ponownie wymieszać i przełożyć do prostokątnej formy keksowej o wymiarach 11 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 170 °C. Po upieczeniu pasztet ostudzić, delikatnie wyjąć z formy, zawinąć w aluminiową folię i schłodzić w lodówce.
Smacznego.