Szybka, prosta i smaczna
Jedzenie we Włoszech to rytuał, do którego przywiązuje się wielką wagę. Włosi słyną z zamiłowania do doskonałej kuchni, jedzenia i ucztowania. Potrawy muszą być starannie przygotowane, właściwie dobrane, ale także ładnie podane. Pory posiłków są rzeczą niemal świętą.
Kuchnia włoska to przede wszystkim potrawy mączne (makarony, pierożki: ravioli, tortellini, kopytka: gnocchi, pizza). Najpopularniejsze jest bez wątpienia spaghetti podawane z różnymi sosami (carbonara, pesto, bolognese). A jeśli mowa o sosach to nie może zabraknąć świeżych ziół i warzyw wśród, których króluje pomidor. Powszechnie stosuje się także oliwę z oliwek, cebulę, czosnek i oliwki. W kuchni (szczególnie w południowych regionach) często goszczą ryby i owoce morza (krewetki, homary, langusty, kałamarnice, mule).
Włosi to także wielcy miłośnicy serów. Wśród najbardziej popularnych należy wymienić: gorgonzolę, mozzarellę, parmezan, ricottę, mascarpone i pecorino. Obecnie Włochy zyskały miano „krainy wina”, ponieważ są jednym z największych producentów win. Najbardziej popularne wina to: Chianti, Gravello i Barolo.
Różnorodność kuchni włoskiej
Myli się ten, kto sądzi, że kuchnia włoska jest jednolita i nudna. W rzeczywistości jest niezwykle różnorodna - każdy z regionów ma swoje bogate kulinarne tradycje i specjalności. Ta rozmaitość smaków wynika przede wszystkim z położenia geograficznego, dużego zróżnicowania klimatu, ale także wydarzeń historycznych.
W południowej, gorącej i pełnej słońca części kraju dominują ryby słodkowodne i morskie, owoce morza, a także warzywa i owoce cytrusowe. W kuchni stosowana jest niemal wyłącznie oliwa z oliwek. To wszystko sprawia, że uznawana jest za kuchnię delikatną i lekkostrawną.
Kuchnia północnych Włoch różni się znacząco od kuchni w regionach południowych. Północna część kraju charakteryzuje się bardziej kalorycznymi daniami. W głównej mierze wynika to z chłodniejszego klimatu górskich miejscowości. Ryby ustępują tu miejsca różnym rodzajom mięsa, a cytrusy – jabłkom, śliwkom, morelom i wiśniom. Popularne jest tu risotto, kukurydziana polenta, a także zupy z roślinami strączkowymi. Potrawy przyrządzane są na maśle.
Również w obrębie danego regionu można zauważyć liczne wariacje w sposobie przyrządzania danej potrawy. Może różnić się chociażby dodaniem innej kompozycji ziół.
Charakterystyczne przyprawy:
Najpopularniejsze potrawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest przede wszystkim na produktach mącznych, warzywach, rybach i owocach morza, a także świeżych ziołach i oliwie z oliwek.
Z tych półproduktów powstają przepyszne dania słynne na cały świat m.in.:
wśród deserów:
Kuchnia włoska oprócz tego, że smaczna to uważana jest także za jedną z najzdrowszych na świecie. Każdy Włoch twierdzi, że ich rodzima kuchnia jest najlepsza... bez wątpienie coś w tym jest ;)