Jak kupić robot kuchenny

Wybór robota kuchennego jest często wyborem na wiele lat… Zakup robota kuchennego powinien być rozważany przez użytkownika jako swego rodzaju inwestycja, która zwróci się w postaci większej ilości czasu dla rodziny oraz wzbogacenia codziennego jadłospisu.

Daj się zaskoczyć w kuchni!

Czym jest robot kuchenny każdy wie. Jednak dla tych, którzy lubią definicje, zacznijmy od krótkiego opisu. Najogólniej rzecz ujmując, robot kuchenny to urządzenie, które:

  • zastępuje wiele innych zmechanizowanych i niezmechanizowanych urządzeń stosowanych w kuchni, tj. sokowirówki, wyciskarki, młynki, noże itp.;
  • pracuje w sposób zautomatyzowany (samodzielny) – użytkownik włącza urządzenie i oszczędza czas, który może przeznaczyć na inne sprawy. Uszczegółowiając ten podział, roboty można podzielić na dwie podstawowe grupy: roboty planetarne i roboty wieloczynnościowe.

Roboty planetarne

Roboty planetarne, zwane także czasem mikserami planetarnymi, są urządzeniami zbudowanymi na bazie ruchomej głowicy oraz misy (do której wkłada się produkty do przetworzenia). Pracują z prędkością od 22 do 300 obrotów na minutę (posiadają regulację płynną lub skokową). Głowica takiego robota jest wyposażona w gniazdo główne oraz inne (najczęściej 1-2) gniazda obrotów o zróżnicowanej prędkości, co pozwala na rozbudowę i używanie dodatkowych przystawek. Do górnego gniazda przyłącza się narzędzia mieszające (tj. trzepaczka, hak do ciasta, mieszadło itp.), a do pozostałych – dodatkowe akcesoria, zastępujące inne urządzenia w kuchni, tj. malakser, blender, maszynka do mielenia mięsa, młynek, sokowirówka itp.

Cechami, które wyróżniają tą kategorię robotów, są:

  • planetarny ruch głównego narzędzia, czyli mieszanie wielokierunkowe (mieszadła obracają się wokół własnej osi i wokół misy – ruch ten przypomina obrót Ziemi wokół Słońca i stąd jego nazwa; mieszanie planetarne umożliwia najszybsze i najdokładniejsze wymieszanie produktów, o czym świadczy fakt, że początkowo ten system był stosowany tylko na skalę przemysłową)
  • ogromna wszechstronność, jaką daje możliwość rozbudowy urządzenia – posiadacz takiego robota w każdej chwili może dokupić końcówkę lub przystawkę, której potrzebuje, a która nie była dostępna w pierwotnym wyposażeniu.

Ten typ urządzeń sprosta nawet najcięższym zadaniom w kuchni – chociażby wyrobieniu ciasta na chleb, bułki czy pizzę. Roboty planetarne często są miniaturami dużych profesjonalnych urządzeń stosowanych na co dzień w branży ciastkarsko-piekarskiej.

Uwaga! Na rynku funkcjonują również miksery ręczne z misą, swoim wyglądem przypominające urządzenia planetarne, będące od nich kilkakrotnie tańsze. Nie posiadają one jednak ruchu planetarnego i są wyposażone tylko w standardowe mieszadła, jakie występują w mikserach ręcznych.

Roboty wieloczynnościowe

Drugą kategorią, którą wyróżniliśmy, są roboty wieloczynnościowe, często określane mianem robotów wielofunkcyjnych, malakserów, multiplekserów czy robotów kompaktowych.

Do grupy robotów wieloczynnościowych należą dwie podkategorie:

  • roboty z wbudowanym jednym gniazdem, do którego można mocować wszystkie przystawki, m.in. malakser, blender itp.,
  • roboty z dwoma gniazdami: na jednym montujemy malakser (misę do rozdrabniania i mieszania), a na drugim – blender kielichowy do rozdrabniania lub inne przystawki.

Roboty wieloczynnościowe funkcjonują pod różnymi nazwami. Jeśli robot wieloczynnościowy nie ma na wyposażeniu rozdrabniacza, często w skrócie jest nazywany malakserem.

Malakser, czyli misa, w której najczęściej przetwarzana jest żywność, służy do siekania, rozdrabniania i mieszania produktów (standardowo producenci wyposażają ją w tarcze do: krojenia, siekania, tarcia czy też szatkowania). Dodatkowym wyposażeniem robota są przystawki – np. sokowirówka czy młynek do kawy.

Roboty z jednym gniazdem, ale z blenderem kielichowym i malakserem nazywa się robotami kompaktowymi (albo kompaktami), natomiast modele z dwoma gniazdami to roboty wielofunkcyjne lub multipleksery.

Różnica w budowie wynika z faktu, iż każda z przystawek wymaga innej prędkości pracy – malakser niższej, blender wyższej. Niektórzy producenci opracowali system, w którym jeden silnik obsługuje jedno gniazdo napędu, ale można z niego uzyskać zarówno obroty niskie, jak i wysokie. W teorii rzecz wydaje się prosta, ale w praktyce skonstruowanie takiego systemu jest bardzo skomplikowane. Podstawową zaletą takiego rozwiązania jest ogromna oszczędność miejsca i zmniejszenie wymiarów urządzenia.

Ostatnio na polskim rynku pojawiła się nowość, będąca zapowiedzią wyodrębnienia trzeciej kategorii – wielofunkcyjny robot planetarny z wbudowaną płytą indukcyjną. Taki robot miesza, ubija i wyrabia, szatkuje, kroi i rozdrabnia – do wyboru mamy kilkadziesiąt różnych funkcji, każdą z regulacją trybu i prędkości pracy. Płyta indukcyjna pozwala na gotowanie z niespotykaną precyzją, w zakresie temperatur od 20 °C do 140 °C. Gotujący robot idealnie nadaje się do przygotowywania sosów, gęstych zup-kremów, musów i potrawek, zarówno przystawek, jak i dań głównych czy deserów.

Innowacyjną cechą tego robota jest możliwość kontrolowania temperatury wewnątrz misy. Misa gotująca o pojemności 6,7 litra posiada dodatkową aluminiową wkładkę oraz powłokę ze stali nierdzewnej, co zapewnia idealne rozprowadzenie ciepła. Urządzenie wyposażone jest w zegar, aby zapewnić użytkownikowi większą kontrolę procesu przyrządzania potraw. Zegar posiada funkcję odliczania lub zliczania czasu i można go ustawiać w zakresie od 5 sekund do 3 godzin.

Roboty planetarne – wyposażenie

Najważniejszym elementem wyposażenia robotów planetarnych jest misa, zwana także dzieżą. Na rynku funkcjonują misy ze stali nierdzewnej, w dwóch wersjach kolorystycznych: stali szczotkowanej bądź polerowanej; misy często posiadają rączki, ułatwiające ich przenoszenie. Misy różnią się między sobą pojemnością – największe dochodzą nawet do 7 litrów. Na ściankach dzieży mieści się skala w różnych jednostkach, pozwalająca łatwo określić liczbę kubków, uncji, litrów lub mililitrów.

Podstawę wyposażenia każdego robota planetarnego, oprócz misy, stanowi odpowiednio dobrany i wyprofilowany trzy-elementowy komplet narzędzi (mieszadło, hak, trzepaczka) przeznaczonych do wyrabiania w misie każdego rodzaju ciasta i mieszania z napowietrzaniem masy. Narzędzia poruszają się ruchem planetarnym. Opcjonalnie w zestawach mogą być dostępne dodatkowe akcesoria, np. mieszadło elastyczne czy mieszadło K. Niekwestionowanym atutem robotów planetarnych jest możliwość rozszerzania zakresu ich pracy przez montaż nowych przystawek. Urządzenie jest tak elastyczne, że dopasuje się do każdego etapu życia swoich właścicieli (np. pojawienie się dziecka, zafascynowanie kuchnią włoską po zagranicznej wycieczce) – wystarczy dokupić odpowiedni osprzęt, a nie oddzielny sprzęt. Co ważne, wielu producentów dołącza do robotów planetarnych książki kucharskie z przepisami na produkty przygotowywane przy pomocy konkretnych przystawek. Warto zaznaczyć, że przystawki – w zależności od producenta – mogą przybierać trochę inne nazwy. Również wyjściowe zestawy akcesoriów (dostępne przy zakupie urządzenia) mogą się między sobą różnić, w zależności od firmy lub modelu.

Przykładowe rodzaje przystawek

  • Przystawka do krojenia, szatkowania i tarcia
  • Maszynka do mięsa
  • Młynek
  • Sokowirówka (na całe jabłka)
  • Wyciskarka do cytrusów
  • Przecierak do owoców miękkich
  • Obieraczka do warzyw
  • Koszyk do gotowania na parze
  • Wałkowarka do makaronu
  • Maszynka do lodów
  • Przecierak

Wszystkie z w/w przystawek montuje się w specjalnych gniazdach prędkości, w zależności od przystawki – małych, średnich lub szybkich.

Wyposażenie robotów wielofunkcyjnych

Roboty kompaktowe posiadają dwie główne przystawki:

  • malakser – montuje się w nim tarcze i noże służące do przetwarzania żywności. Z reguły wykonany jest z przezroczystego tworzywa. W zależności od modelu i producenta pojemniki malaksera różnią się pojemnością;
  • blender kielichowy – swoim przeznaczeniem nawiązuje do blendera stojącego. Jest to dzbanek z akrylu lub hartowanego szkła, w którego podstawę wbudowane są noże przeznaczone do rozdrabniania produktów, nawet tak twardych jak kostki lodu. Multipleksery często są wyposażone w nietypowe przystawki i dodatki. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest np. wbudowana waga. Jedno urządzenie pozwala na odmierzenie składników oraz na ich przerabianie.
  • Wybierając określony model, zwróćmy uwagę na to, jakie posiada przystawki. Niech będzie to rozsądny zakup – nie opłaca się kupować modelu droższego, a później nie korzystać z połowy jego funkcji. Istotniejsze niż wielość funkcji jest wykończenie samego robota oraz poszczególnych elementów wymiennych.

    Pamiętajmy – robot ma nam służyć nie miesiąc, a kilka lat. Dlatego czasem warto zainwestować w niego więcej, tak aby nie wymieniać go już po roku…

    PORADNIK KUPUJĄCEGO czyli …

    Jak kupić robota doskonałego, czyli co należy przemyśleć przed wizytą w sklepie.

    1. Jakie produkty jem na co dzień?

    To pierwsze pytanie, które powinna zadać sobie osoba nosząca się z zamiarem zakupienia robota kuchennego. Chodzi przede wszystkim o sprecyzowanie własnych potrzeb, ale może się zdarzyć, że taka chwila refleksji uświadomi nam potrzebę zmiany żywieniowych przyzwyczajeń. Zakup robota kuchennego jest świetną okazją do wprowadzenia diety zdrowej, a przy tym urozmaiconej. Współczesne roboty oferują całe mnóstwo zastosowań i mogą być źródłem wielu inspiracji w kuchni. Dokonując wyboru robota, klient powinien wcześniej dokładnie zastanowić się, jakie funkcje najbardziej będą go interesować.

    2. Co robot potrafi?

    Podstawowa idea robota kuchennego polega na zastąpieniu jednym urządzeniem wielu innych, poczynając od tak prostych jak nóż, tarka lub trzepaczka, a kończąc na sokowirówce, maszynce do mięsa, blenderze, kruszarce do lodu, urządzeniu do wyrobu lodów, młynku do kawy oraz wadze elektronicznej.

    Duża moc przydaje się do takich prac jak wyrabianie ciasta, mielenia mięsa czy wyciskanie soku. Nie ma ona takiego ogromnego znaczenia w pracy blendera czy malaksera. Tu głównie chodzi o prędkość. Dobrze, by urządzenie było wyposażone w funkcję pracy pulsacyjnej, która ułatwia miksowanie składników w blenderze.

    3. Ładna kuchnia

    Może dziwić, że na drugim miejscu przy wyborze robota stawiamy kwestie wyglądu i wzornictwa, ale wszelkie badania potwierdzają, że estetyka urządzeń ma coraz większe znaczenie w decyzjach konsumentów. Wynika to również ze zmiany podejścia Polaków do kuchni i w ogóle do gotowania. Nowe mieszkania buduje się najczęściej z kuchnią otwartą. Kuchnia staję się częścią salonu, a nie jakimś wąskim, ciemnym pomieszczeniem, wstydliwie chowanym przed gośćmi. Kuchnia jest też miejscem, gdzie koncentruje się życie rodzinne i towarzyskie. Znając tę prawdę, wszyscy czołowi producenci sprzętu dokładają ogromnych starań, aby ich urządzenia wyróżniały się unikalnym i eleganckim wzornictwem.

    4. Gdzie mam trzymać akcesoria?

    Wbrew pozorom jest to jeden z najbardziej palących problemów związanych z użytkowaniem robotów kuchennych. No cóż – liczba akcesoriów wynika z wszechstronności urządzenia. Tarcze i mieszadła mają paskudną skłonność do gubienia się. Kupując robot, warto zwrócić uwagę, czy producent dołącza do zestawu jakiś unikalny pojemnik do ich przechowywania (bardzo wielu markowych producentów tak właśnie robi, zdając sobie sprawę z tego problemu ). Jeśli nie ma takiego pojemnika, ważne jest, aby użytkownik przeznaczył jedną z szuflad w kuchni do ich przechowywania. Sprawa wydaje się trochę śmieszna, ale zgubienie końcówki lub tarczy bardzo poważnie wpływa na funkcjonalność urządzenia i warto to sobie uświadomić.

    5. Jeszcze więcej zmywania?

    Ważne jest, aby zwrócić uwagę na to, czy producenci pozwalają myć przystawki i akcesoria w zmywarkach, czy też nie. Przede wszystkim należy też sprawdzić, z jakich materiałów wykonane są obudowy i niektóre akcesoria. Tworzywo sztuczne w kontakcie z żywnością (z naturalnymi barwnikami, jak np. karoten) ma tendencje do lekkiego odbarwiania się. Aby tego uniknąć, należy możliwie jak najszybciej przetrzeć obudowę urządzenia lekko wilgotną ściereczką, a akcesoria, np. blender lub malakser, od razu umyć ciepłą wodą lub włożyć do zmywarki. Ale uwaga: przed włożeniem jakiejś części do zmywarki należy zapoznać się z infor-macją od producenta. Wiele części się do tego nie nadaje, np. elementy maszynki do mielenia mięsa czy noże od blendera. Zdecydowanie mniejsze problemy mają właściciele robotów, których obudowy wykonane są ze stali, a takie przystawki jak blender lub młynek – ze szkła. Czyszczenie tego typu akcesoriów jest bardzo proste i wygodne. Należy jedynie uważać, aby nie użyć środków lub przedmiotów, które mogłyby porysować wspomniane powierzchnie, np. drucianego zmywaka. W tym przypadku nie ma mowy o żadnych odbarwieniach. Mar-kowi producenci odchodzą od wszelkich elementów plastikowych właśnie na rzecz stali i szkła.

    6. Praca w warunkach ekstremalnych?

    Ci, którzy gotują, mówią, że kuchnia to środowisko ekstremalne – wysokie temperatury, ostre narzędzia, czynności wymagające użycia brutalnej siły, wilgoć, pył. W tych warunkach musi pracować, i to bardzo sprawnie pracować, robot. Dlatego kryterium jakości i obsługi serwisowej powinno mieć zasadnicze znaczenie, zwłaszcza w przypadku konsumentów, którzy mają zamiar intensywnie korzystać z usług robotów.

    7. Moja droga kuchnia

    Kwestia: drogi czy tani? – to jedna z najbardziej subiektywnych ocen, jakim podlega zakup robota czy jakiegokolwiek innego dobra. Dlatego przy ostatecznej decyzji ważne jest odniesienie czasowe – robot kuchenny ma, również przy intensywnym korzystaniu, służyć całymi latami. Przy zakupie trzeba zwrócić uwagę, co gwarantuje wyższa cena: zaawansowaną technologię, lepszą obudowę, większą liczbę akcesoriów?

    Zakup robota kuchennego powinien być rozważany przez użytkownika jako swego rodzaju inwestycja, która zwróci się w postaci większej ilości czasu dla rodziny oraz wzbogacenia codziennego jadłospisu. Młodzi małżonkowie wyposażający kuchnię powinni np. wziąć pod uwagę, że gdy pojawią się w rodzinie dzieci, to pewnie przydadzą się: końcówka do przecierania, młynek oraz dobra sokowirówka. Należy też pamiętać o dostępie do profesjonalnego serwisu.

    Oczywiście nie chodzi o wydanie jak największej kwoty pieniędzy, ale o znalezienie złotego środka między własnymi możliwościami finansowymi, a jakością i funkcjonalnością, jaką można w zamian otrzymać. Znalezienie odpowiedzi na powyższe pytania połączone z wiedzą i dobrą radą sprzedawcy z pewnością pozwoli Państwu cieszyć się zakupionym robotem kuchennym przez wiele lat. A kuchnia stanie się niezwykłym polem do popisu.

    Zapraszamy do KenwoodWorld

    Źródło: Kenwood

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Kenwood [2013-11-29]
    Ocena:
    4.75/5 [głosów: 4]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.