Kuchnia grecka - recepta na długowieczność

Kuchnia grecka to uczta dla oczu i podniebienia. Uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych, najzdrowszych i jednocześnie najprostszych na świecie. To wszystko sprawia, że tradycyjne greckie dania cieszą się popularnością niemal na całym świecie. Najbardziej znane potrawy to musaka, tzatziki czy sałatka grecka.

Radość biesiadowania

Kuchnia grecka zalicza się do najsmaczniejszych i najzdrowszych kuchni świata. Łączy w sobie wpływy kuchni śródziemnomorskiej, tureckiej i bałkańskiej. Jest bardzo zróżnicowana, a jednocześnie zdrowa i prosta w wykonaniu, potrafiąca zaspokoić nawet najbardziej wybredne gusta. Zasadą greckiej kuchni jest to, że posiłki muszą być przygotowane ze świeżych produktów.

Kuchnia grecka to także radość wspólnego biesiadowania. Posiłek składa się z dużej liczby potraw i przekąsek (mezedes), które na stole pojawiają się jednocześnie i można je jeść w dowolnej kolejności i różnych kombinacjach. Typowo grecki stół jest więc pełen talerzyków z rozmaitymi przekąskami i daniami, a na środku stoi karafka z wodą i pieczywo, które jest podstawą każdego posiłku. Obowiązkowym elementem greckiego biesiadowania jest także wino, z którego słynie Grecja.

Tradycyjne greckie smaki

Kuchnia grecka bazuje na oliwie z oliwek, która zresztą uważana jest za najlepszą na świecie. W Grecji panują bowiem idealne warunki klimatyczne i glebowe do uprawy drzew oliwnych. Potęga kuchni śródziemnomorskiej opiera się właśnie na oliwie, gwarantującej niepowtarzalny smak i aromat potraw. Oliwa dodawana jest niemal do wszystkich potraw. Używana jest tu do smażenia, sałatek i sosów, a w starożytności była także chętnie wykorzystywana w kosmetyce. Jeśli mowa o kuchni greckiej nie może także zabraknąć oliwek. Ich odmian jest wiele, mogą być zielone lub czarne o różnym smaku, rozmiarze, sposobie marynowania i różnej zawartości tłuszczu.

Greckie słońce sprzyja uprawie warzyw i owoców. Kuchnia obfituje w bakłażany, pomidory, paprykę, cebulę, cukinię, ale także zioła, które w większości rosną dziko na stokach wzgórz i nadają lokalnym potrawom charakterystycznego aromatu. Bliskość morza zapewnia natomiast ryby i owoce morza (ośmiornice, kalmary, krewetki, małże).

Położenie geograficzne i trudność hodowli bydła sprawiają, że w kuchni najczęściej pojawia się jagnięcina, koźlina i baranina. Najchętniej są one pieczone na ruszcie i duszone z warzywami lub winem. Ważne miejsce w tradycyjnej kuchni greckiej zajmują również sery. Najbardziej popularna jest feta, ale warto także wspomnieć o cypryjskim serze halloumi (ser solankowy półtwardy), kopanisti (ostry, owczy ser podobny do rokpolu) czy kasseri (twardy, żółty ser).

Charakterystycznym elementem kuchni greckiej jest wino. Grecja słynie z wyrobu win, stąd też pochodzi wiele szlachetnych szczepów. Uprawia się je przede wszystkim w Attyce, Macedonii i na Peloponezie. Do najpopularniejszych win należy retsina, czyli wino z dodatkiem żywicy sosnowej. Narodowym trunkiem jest także anyżowa wódka – ouzo, którą Grecy najczęściej pijają z wodą oraz metaxa.

Charakterystyczne przyprawy:

  • rozmaryn;
  • tymianek;
  • mięta;
  • koperek;
  • liście laurowe;
  • oregano;
  • czosnek;
  • cynamon.
  • Najpopularniejsze potrawy kuchni greckiej

    W kuchni greckiej dominuje oliwa z oliwek, jogurt, warzywa, czosnek, liście winorośli, owcze i kozie gatunki sera, a także mięso i ryby pieczone na ruszcie.

    Do najbardziej popularnych potraw należy m.in.:

  • moussaka (musaka) - zapiekanka z bakłażanów lub ziemniaków, mięsa mielonego i pomidorów w sosie beszamelowym;
  • tzatziki, czyli jogurt z czosnkiem i świeżym ogórkiem;
  • horiatiki, inaczej sałatka wiejska (bardziej znana jako sałatka grecka) z pomidorów, papryki, ogórków, cebuli, oliwek, sera feta, oliwy z oliwek i ziół;
  • dolmades - greckie gołąbki nafaszerowane mięsem, oliwkami i ryżem. Zawinięte w liście winogron;
  • suvlaki - pieczone na ruszcie szaszłyki z wołowiny lub jagnięciny;
  • melitzanes - duszone bakłażany;
  • baklawa - warstwy ciasta przekładane orzechami, nasączone miodem;
  • chałwa.
  • Ze względu na walory smakowe i odżywcze, kuchnia grecka ma wielu miłośników, których grono stale rośnie.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-03-19]
    Ocena:
    3.4/5 [głosów: 5]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.