Z różnych zakątków świata
Cechą charakterystyczną kuchni hiszpańskiej jest jej wielka różnorodność. Wpływ na to miała bogata i burzliwa historia kraju. Najazdy, panowanie obcych władców i napływ imigrantów pozostawiły swój ślad i w pewnym stopniu ukształtował kuchnię hiszpańską. Widoczne są tu wpływy arabskie, angielskie, francuskie, greckie i włoskie. Kuchnia hiszpańska nawiązuje także do dominującej niegdyś tradycji Maurów i do starożytnych kuchni: kartagińskiej, fenicjańskiej, rzymskiej.
Hiszpania to również kraj zróżnicowany pod względem klimatu i ukształtowania terenu. Każdy z regionów ma swoje charakterystyczne potrawy i odmienny sposób ich przyrządzania. W regionach nadmorskich dominują ryby, owoce morza, ryż, natomiast w głębi kraju jada się mięsa, warzywa i potrawy mączne. Ciepły klimat Hiszpanii sprzyja uprawie południowych warzyw i owoców: cytrusów, daktyli, pomidorów, cukinii i bakłażanów. Kraj słynie także z produkcji wina i oliwek. W kuchni hiszpańskiej popularne są małe przekąski, tzw. tapas. Najbardziej znane kuchnie regionalne w Hiszpanii to kuchnia: baskijska, galicyjska, katalońska, walencka, estremadurska i kuchnie obu Kastylii.
Oto z czego słyną poszczególne regiony:
Kraj Basków - kuchnia tego regionu uważana jest za najlepszą w kraju. W kuchni północy widoczne są wpływy kuchni francuskiej. Serwuje się tu dania z mięsa (jagnięciny, kurczaka) i ryb. Tradycyjnym wyrobem jest wędzony ser Idiazabal;
Galicja słynie z potraw z ryb i owoców morza. Najbardziej typowym daniem jest tutaj pulpo a feira, czyli smażona ośmiornica, serwowana w oliwie, posypana ostrą mieloną papryką;
Katalonia - widoczne są tu wpływy kuchni śródziemnomorskiej, która bazuje na rybach, owocach morza, warzywach, oliwie z oliwek. Tradycyjna kuchnia katalońska opiera się na daniach przygotowywanych z chleba. Typowym deserem regionu jest krem kataloński, przypominający creme brulee;
Walencja łączy dania typowo śródziemnomorskie z kulinarnymi specjałami równiny (gęste zupy jarzynowe i potrawy z dziczyzny). Podstawowym produktem jest tutaj ryż. Stąd też pochodzi popularna paella;
Kastylia, czyli centralna część Hiszpanii. Stąd pochodzi regionalny rarytas: ser owczy queso manchego, będący bazą wielu tutejszych potraw. W tej części Hiszpanii uprawia się krokusy, z których pozyskiwany jest cenny szafran.
Potrawy kuchni hiszpańskiej są zdrowe, proste w przygotowaniu i jednocześnie pełne smaku i aromatu, a to za sprawą ziół i przypraw.
Charakterystyczne przyprawy:
tymianek;
oregano;
estragon;
kolendra;
szafran;
czosnek;
gałka muszkatołowa;
cynamon.
Najpopularniejsze potrawy kuchni hiszpańskiej
Mimo ogromnej różnorodności kuchni hiszpańskiej można wyróżnić w niej podstawowe składniki, z których przygotowuje się tradycyjne potrawy. Dominują owoce morza, ryby, ryż, warzywa (papryka, pomidory, cebula, ziemniaki) oliwa z oliwek. Nie może także zabraknąć wina.
Najbardziej charakterystyczne potrawy kuchni hiszpańskiej to m.in.:
paella - jednogarnkowe danie z ryżu, mięsa drobiowego, owoców morza i warzyw, a wszystko to z dodatkiem szafranu;
tortilla to rodzaj omletu z ziemniakami. Dodaje się do niej także różnego rodzaju warzywa, mięsa, wędliny, ryby. Określana jest jako tortilla española lub też tortilla de patatas;
gazpacho - chłodnik przygotowywany na bazie pomidorów;
tapas to wszelkiego rodzaju hiszpańskie przekąski;
fabada to rodzaj gęstej zupy z białej fasoli z dodatkiem hiszpańskich wędlin;
gambas al ajillo to proste danie składające się z langustynek z czosnkiem smażonych na oleju lub maśle;
chorizo, czyli tradycyjna kiełbasa hiszpańska, przyprawiana papryką i czosnkiem;
churros, czyli paluszki z ciasta smażone w głębokim oleju;
flan - gotowany krem z jaj z sosem karmelowym.
Co ważne, kuchnia hiszpańska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie, gdyż obfituje w ryby, owoce morza, oliwę, a także warzywa i owoce.
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.