Kuchnia hiszpańska pełna słońca i aromatycznych ziół

Kuchnia hiszpańska jest bogata w rozmaite smaki i aromaty, które wywodzą się z różnych kultur i regionów. Wpływ na jej kształt miała burzliwa historia kraju - liczne najazdy, panowanie obcych władców i napływ imigrantów. Obecnie jest bardzo popularna w Europie. Przepełniona południowym słońcem i aromatem ziół znajduje coraz więcej zwolenników.

Z różnych zakątków świata

Cechą charakterystyczną kuchni hiszpańskiej jest jej wielka różnorodność. Wpływ na to miała bogata i burzliwa historia kraju. Najazdy, panowanie obcych władców i napływ imigrantów pozostawiły swój ślad i w pewnym stopniu ukształtował kuchnię hiszpańską. Widoczne są tu wpływy arabskie, angielskie, francuskie, greckie i włoskie. Kuchnia hiszpańska nawiązuje także do dominującej niegdyś tradycji Maurów i do starożytnych kuchni: kartagińskiej, fenicjańskiej, rzymskiej.

Hiszpania to również kraj zróżnicowany pod względem klimatu i ukształtowania terenu. Każdy z regionów ma swoje charakterystyczne potrawy i odmienny sposób ich przyrządzania. W regionach nadmorskich dominują ryby, owoce morza, ryż, natomiast w głębi kraju jada się mięsa, warzywa i potrawy mączne. Ciepły klimat Hiszpanii sprzyja uprawie południowych warzyw i owoców: cytrusów, daktyli, pomidorów, cukinii i bakłażanów. Kraj słynie także z produkcji wina i oliwek. W kuchni hiszpańskiej popularne są małe przekąski, tzw. tapas. Najbardziej znane kuchnie regionalne w Hiszpanii to kuchnia: baskijska, galicyjska, katalońska, walencka, estremadurska i kuchnie obu Kastylii.

Oto z czego słyną poszczególne regiony:

  • Kraj Basków - kuchnia tego regionu uważana jest za najlepszą w kraju. W kuchni północy widoczne są wpływy kuchni francuskiej. Serwuje się tu dania z mięsa (jagnięciny, kurczaka) i ryb. Tradycyjnym wyrobem jest wędzony ser Idiazabal;
  • Galicja słynie z potraw z ryb i owoców morza. Najbardziej typowym daniem jest tutaj pulpo a feira, czyli smażona ośmiornica, serwowana w oliwie, posypana ostrą mieloną papryką;
  • Katalonia - widoczne są tu wpływy kuchni śródziemnomorskiej, która bazuje na rybach, owocach morza, warzywach, oliwie z oliwek. Tradycyjna kuchnia katalońska opiera się na daniach przygotowywanych z chleba. Typowym deserem regionu jest krem kataloński, przypominający creme brulee;
  • Walencja łączy dania typowo śródziemnomorskie z kulinarnymi specjałami równiny (gęste zupy jarzynowe i potrawy z dziczyzny). Podstawowym produktem jest tutaj ryż. Stąd też pochodzi popularna paella;
  • Kastylia, czyli centralna część Hiszpanii. Stąd pochodzi regionalny rarytas: ser owczy queso manchego, będący bazą wielu tutejszych potraw. W tej części Hiszpanii uprawia się krokusy, z których pozyskiwany jest cenny szafran.
  • Potrawy kuchni hiszpańskiej są zdrowe, proste w przygotowaniu i jednocześnie pełne smaku i aromatu, a to za sprawą ziół i przypraw.

    Charakterystyczne przyprawy:

  • tymianek;
  • oregano;
  • estragon;
  • kolendra;
  • szafran;
  • czosnek;
  • gałka muszkatołowa;
  • cynamon.
  • Najpopularniejsze potrawy kuchni hiszpańskiej

    Mimo ogromnej różnorodności kuchni hiszpańskiej można wyróżnić w niej podstawowe składniki, z których przygotowuje się tradycyjne potrawy. Dominują owoce morza, ryby, ryż, warzywa (papryka, pomidory, cebula, ziemniaki) oliwa z oliwek. Nie może także zabraknąć wina.

    Najbardziej charakterystyczne potrawy kuchni hiszpańskiej to m.in.:

  • paella - jednogarnkowe danie z ryżu, mięsa drobiowego, owoców morza i warzyw, a wszystko to z dodatkiem szafranu;
  • tortilla to rodzaj omletu z ziemniakami. Dodaje się do niej także różnego rodzaju warzywa, mięsa, wędliny, ryby. Określana jest jako tortilla española lub też tortilla de patatas;
  • gazpacho - chłodnik przygotowywany na bazie pomidorów;
  • tapas to wszelkiego rodzaju hiszpańskie przekąski;
  • fabada to rodzaj gęstej zupy z białej fasoli z dodatkiem hiszpańskich wędlin;
  • gambas al ajillo to proste danie składające się z langustynek z czosnkiem smażonych na oleju lub maśle;
  • chorizo, czyli tradycyjna kiełbasa hiszpańska, przyprawiana papryką i czosnkiem;
  • churros, czyli paluszki z ciasta smażone w głębokim oleju;
  • flan - gotowany krem z jaj z sosem karmelowym.
  • Co ważne, kuchnia hiszpańska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie, gdyż obfituje w ryby, owoce morza, oliwę, a także warzywa i owoce.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-05-14]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 3]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.