Kuchnia francuska - kolebka sztuki kulinarnej

Kuchnia francuska stereotypowo kojarzona jest przede wszystkim z żabimi udkami i ślimakami. W rzeczywistości jest niezwykle bogata i różnorodna. Francja to bogactwo smaków, aromatów, wysokiej jakości produktów i potraw, z którego czerpią kuchnie całego świata. Nie bez powodu kuchnia francuska określana jest kolebką sztuki kulinarnej.

Ogólna charakterystyka

Kuchnia francuska uznawana jest za kolebkę sztuki kulinarnej i ojczyznę mistrzów kuchni. Nierzadko określana jest jako jedna z najlepszych na świecie, która wywarła duży wpływ na inne kuchnie, szczególnie zachodniej Europy. Jej początki sięgają XVI wieku, kiedy to Katarzyna Medycejska poślubiła francuskiego następcę króla i wprowadziła na dwór francuski nowe smaki i techniki kulinarne.

Kuchnia francuska, pomimo że kojarzona jest głównie z żabimi udkami, ślimakami i croissantami, jest kuchnią bardzo zróżnicowaną. Słynie z owoców morza, wina i serów, których jest ponoć tyle, co dni w roku. Najsłynniejsze z nich to: camembert, brie i roquefort. Każdy z nich jest charakterystyczny dla regionu, w którym został wyprodukowany. Ale w kuchni francuskiej nie brakuje także mięs (wołowiny, drobiu), owoców i warzyw. Popularne są pomidory, bakłażany, szparagi, karczochy, kabaczki i różne odmiany sałaty. Wszystkie francuskie potrawy pachną świeżymi ziołami lub przyprawami i przygotowywane są z wysokiej jakości świeżych produktów.

Francuzom zawdzięczamy wiele sosów. Dyplomata Talleyrand powiedział: „Anglia ma trzy sosy i trzysta wyznań. Francja trzy wyznania i trzysta sosów”. Uznanie na całym świecie zyskał sos beszamelowy, vinaigrette, majonez i musztarda.

Bogactwo smaków i potraw

Francja dzięki swojemu położeniu geograficznemu jest krajem samowystarczalnym. Dostęp do oceanu, morza i licznych rzek sprawia, że kuchnia obfituje w ryby i owoce morza. Tereny górzyste sprzyjają wypasowi owiec i kóz, a umiarkowany klimat służy uprawie warzyw i owoców, w szczególności winorośli, z których produkuje się jedne z najlepszych win na świecie.

Warto podkreślić, że kuchnia francuska jest bardzo zróżnicowana. Każdy region ma swoje tradycyjne potrawy w zależności od tego, co jest lokalnie dostępne i uprawiane.

Oprócz znacznych różnic między poszczególnymi regionami zaobserwować można także obecne w kuchni trendy. Nie myli się ten, kto uważa, że kuchnia francuska jest bogata i wyrafinowana, ale rację ma również ten, kto twierdzi, że jest prosta i łatwa w przygotowaniu.

Wyróżnić można:

  • haute cuisine (kuchnię wysoką) to kuchnia tradycyjna, ciężka, wysokokaloryczna, z drogimi i wyszukanymi składnikami;
  • nouvelle cuisine (nową kuchnię), która narodziła się w opozycji do tej pierwszej. Kuchnia jest prosta, szybka i zdrowa, ale równie elegancka.
  • We Francji najczęściej jada się trzy główne posiłki w ciągu dnia:

  • śniadanie, które jest bardzo lekkie i na ogół podawane na słodko. Składa się z bagietki, croissanta, dżemu oraz kawy lub soku pomarańczowego;
  • obfity obiad spożywany w godzinach południowych. Jest posiłkiem kilkudaniowym. Składa się z przystawki, dania głównego, talerza serów, deseru i kawy;
  • kolacja podawana ciepło około godziny 20.
  • Podczas posiłków pije się wodę, do obiadu także wino, które bywa zastępowane piwem.

    Charakterystyczne przyprawy:

  • tymianek;
  • estragon;
  • rozmaryn;
  • szałwia;
  • bazylia;
  • pietruszka;
  • zioła prowansalskie;
  • gałka muszkatołowa;
  • goździki;
  • imbir;
  • liście laurowe.
  • Najpopularniejsze potrawy kuchni francuskiej

    Typowe i znane na całym świecie są: ślimaki, żabie udka i ostrygi, ale francuska kuchnia słynie także z takich potraw jak:

  • cassoulet - zapiekanka, której głównymi składnikami są biała fasola i kilka rodzajów mięsa;
  • fois gras - pasztet z gęsich wątróbek;
  • ratatouille - duszone warzywa (bakłażany, cukinia, papryka, pomidory) z czosnkiem i ziołami;
  • quiche lorraine (tarta lotaryńska) - tarta z warzywnym nadzieniem, zalana jajeczno-śmietanowym sosem;
  • tarty na słodko i wytrawnie;
  • kura w winie;
  • zupa cebulowa;
  • zupa fasolowa;
  • naleśniki;
  • brioche - drożdżowa bułeczka;
  • croissant - rogalik z ciasta francuskiego;
  • creme brulee - deser na bazie żółtek, śmietany i cukru z cienką warstwą karmelu na wierzchu.
  • Francja to także jeden z największych producentów wina na świecie. Najbardziej znane rejony, w których produkuje się francuskie wina to: Bordeaux, Burgundia oraz Prowansja.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-02-02]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 1]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.