Czarny bez na wzmocnienie organizmu

Czarny bez jest jedną z najstarszych i najbardziej wszechstronnych roślin wykorzystywanych w medycynie ludowej. Oprócz cennych właściwości zdrowotnych przypisywano mu również właściwości magiczne. Wierzono, że sadzony przy chatach chroni przed czarownicami i złymi duchami. Ale czarny bez to nie tylko zabobony i medycyna ludowa. Jego liczne właściwości lecznicze potwierdziła współczesna nauka. Obecnie czarny bez znajduje się w oficjalnym spisie leków.

Skład i właściwości lecznicze

Czarny bez kwitnie na przełomie maja i czerwca, natomiast jego owoce dojrzewają wczesną jesienią. Jako surowiec leczniczy najczęściej wykorzystywane są kwiaty i owoce, znacznie rzadziej: kora, młode liście i korzeń.

Kwiaty czarnego bzu

Kwiaty są źródłem kwasów fenolowych i flawonoidów o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, a także garbników, steroli, olejków eterycznych, kwasów organicznych i soli mineralnych (wapnia, sodu, potasu, żelaza).

Posiadają liczne właściwości lecznicze:

  • obniżają gorączkę;
  • działają wykrztuśnie;
  • zwiększają siły odpornościowe organizmu;
  • mają właściwości przeciwzapalne;
  • działają napotnie i moczopędnie;
  • wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne;
  • w kosmetyce: napar ze świeżych kwiatów łagodzi trądzik i stany zapalne skóry.
  • Z kwiatów czarnego bzu najczęściej przygotowuje się syropy, ale można je także wykorzystać w postaci suszonej (jako napary i odwary), a nawet jeść świeże, smażone w cieście naleśnikowym.

    Owoce czarnego bzu

    Jeszcze zasobniejsze w cenne składniki odżywcze są owoce czarnego bzu. Zawierają bowiem antocyjany, flawonoidy, pektyny, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne (potas, wapń, magnez, sód, fosfor) i witaminy (szczególnie A, C, B1, B2).

    Taka kompozycja składników sprawia, że owoce czarnego bzu:

  • łagodzą ból i stany zapalne;
  • obniżają gorączkę;
  • zmniejszają objawy przeziębienia;
  • mają właściwości napotne i moczopędne;
  • wzmacniają układ odpornościowy;
  • są pomocne w leczeniu skaleczeń, stłuczeń i poparzeń słonecznych;
  • usuwają zmęczenie;
  • działają uspokajająco;
  • mają działanie łagodnie przeczyszczające;
  • są pomocne w leczeniu reumatyzmu;
  • mają właściwości odtruwające;
  • oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn;
  • zwalczają wolne rodniki;
  • są uznawane jako środek przyspieszający rekonwalescencję;
  • łagodzą wzdęcia;
  • wspomagają odchudzanie.
  • Przeciwbólowe właściwości owoców czarnego bzu wykorzystuje się w rwie kulszowej, migrenie, bólach zębów czy zapaleniu nerwu trójdzielnego.

    Uwaga!

    Wszystkie surowe części rośliny zawierają trującą substancję - sambunigrynę, która może powodować mdłości, wymioty i zawroty głowy. Szczególnie dużo sambunigryny znajduje się w surowych, niedojrzałych owocach. Dlatego ważne jest, aby zbierać owoce tylko w pełni dojrzałe.

    Nie można spożywać świeżych, nieprzetworzonych owoców! Suszenie lub obróbka cieplna całkowicie neutralizują toksyczność sambunigryny. Bezpiecznie jest także zbiory owoców czarnego bzu pozostawić przez 2-3 dni na słońcu, aby dojrzały.

    Czarny bez w kosmetyce

    Dobroczynne właściwości czarnego bzu wykorzystywane są także w kosmetyce. W pielęgnacji skóry znaczącą rolę odgrywają kwiaty bzu, które wygładzają zmarszczki, zmiękczają i nawilżają skórę. Ze względu na działanie ściągające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne czarny bez jest doskonałym kosmetykiem do cery tłustej i trądzikowej.

    Napar z kwiatów czarnego bzu jest natomiast polecany do mycia i płukania włosów suchych.

    Czarny bez, często traktowany jako chwast, może być naturalnym lekarstwem na jesienną depresję i przeziębienie. Warto spróbować... tym bardziej, że trwa sezon na owoce czarnego bzu.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-09-08]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 4]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.