Kapustę opłukać i drobno poszatkować. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać ½ litra wody. Wrzucić do niej kapustę i cebulę. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
Pomidory, zieloną paprykę opłukać, oczyścić i pokroić w kostkę. Seler naciowy opłukać i drobno posiekać. Następnie do garnka z kapustą przełożyć pomidory, zieloną paprykę i seler naciowy. Wlać jeszcze 1 litr wody, razem wymieszać i gotować razem przez około 30 minut.
Pod koniec gotowania dodać przyprawy: pieprz, curry, bazylię i zieloną pietruszkę. Zupy natomiast nie można solić, używać żadnych tłuszczów, czy też kostek bulionowych.
Zupa kapuściana jest podstawą diety kapuścianej. Można ją jeść w dowolnych ilościach i o dowolnych porach (im więcej tym lepiej, podobno im więcej jej się zje, tym więcej schudnie). Kapusta jest niskokaloryczna, zdrowa, bogata w witaminy, a ponadto reguluje pracę jelit.
Zupę po ostudzeniu należy przechowywać w lodówce i podgrzewać małymi porcjami.
Smacznego.
Ps. Będąc na diecie kapuścianej nie można pić alkoholu i wody gazowanej. Nie można jeść chleba, mącznych produktów, a także używać soli i tłuszczów.
Przepis pochodzi z portalu superdomek.pl