Przepisy Extra

Ocet jabłkowy

W kuchni do przygotowywania różnych przepisów kulinarnych, często stosuje się ocet. Ten najczęściej stosowany, sklepowy - spirytusowy można zastąpić w zależności od potrzeb, innym rodzajem octu. Dobrym zamiennikiem takiego octu jest ocet wykonany własnoręcznie, tutaj podajemy przepis na ocet z jabłek.

Jak samodzielnie wykonać ocet jabłkowy? Sposób wykonania octu jabłkowego nie jest wcale skomplikowany, aczkolwiek wymaga trochę cierpliwości, ale jego stosowanie daje rewelacyjne wyniki. Potrawy nim przyprawione uzyskują niepowtarzalny smak i aromat :) Czytaj więcej

Warto jednak do jego wykonania użyć jabłek z drzew, które nie były opryskiwane chemicznymi środkami ochrony roślin. Mamy wtedy pewność, że nasz ocet jabłkowy to nie trucizna.

Powodzenia :)

Składniki:

1 kg jabłek
1 litr wody
4 łyżeczki miodu naturalnego

Sposób wykonania:

Jabłka (najlepiej z własnego ogrodu) opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki (w skórce).

Do garnka wlać wodę i zagotować. Do letniej, przegotowanej wody dodać miód naturalny i wymieszać.

Do czystego, wyparzonego i suchego dużego słoika (2 litrowego) przełożyć jabłka i zalać słodką zalewą, tak aby jabłka były zakryte zalewą. Przykryć gazą, obwiązać i odstawić na 4-6 tygodni w ciemne i chłodne miejsce. Od czasu do czasu wymieszać drewnianą łyżką. Gdy masa w słoiku przestanie się pienić (fermentacja dobiegnie końca) jabłka odsączyć, a ocet przelać przez czystą gazę i wlać do szczelnych butelek.

Gotowy ocet jabłkowy przechowywać w chłodnym miejscu.

Ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem smakowym do dań mięsnych, sałatek, sosów oraz super lekiem.

Jest bogaty w witaminy i mikroelementy. Ma wiele cennych właściwości leczniczych i korzystnie wpływa na nasze zdrowie (m.in. reguluję pracę układu pokarmowego, wzmacnia odporność organizmu, obniża poziom cholesterolu zapobiegając miażdżycy i nadciśnieniu, poprawia stan naczyń krwionośnych, oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn, wspomaga odchudzanie, wspomaga pracę oczu, wpływa na zdolność koncentracji, opóźnia procesy starzenia się organizmu, odkwasza organizm, łagodzi zgagę, poprawia samopoczucie, pomaga w walce z bólem gardła, kaszlem, gorączką, trądzikiem). Warto jednak wiedzieć, że po ocet jabłkowy nie powinny sięgać kobiety w ciąży oraz osoby, które cierpią na problemy żołądkowe i wątrobowe.

Najlepszy jest ocet domowej roboty, wtedy mamy pewność, że jest on w pełni naturalny i nie zawiera żadnych środków chemicznych, ani konserwantów.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Kefir
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Karela Sabzi
Komentarze do przepisu:
już stoi przelany do butelek supr robię już drugi raz przepis doskonały receptura napisana przejrzyście i zrozumiale
beattrycze [2019-08-12 14:41:39]
Super! To bardzo się cieszę i pozdrawiam :)
Dorota [2014-03-01 14:51:19]
Ocet zrobiony! Dziękuję za przepis DOSKONAŁY! Przechowuje się świetnie
Capuczyno [2014-02-28 21:18:15]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.