Dieta antycellulitowa
Cellulit jest zmorą milionów kobiet. Na szczęście istnieje wiele sposobów na odzyskanie jędrnego i wygładzonego ciała. Bardzo pomocne jest regularne uprawianie sportu, kosmetyki, zabiegi w profesjonalnych gabinetach. Z cellulitem można również walczyć przez zastosowanie odpowiedniej diety, która ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn, usprawnienie procesu przemiany materii, a także usunięcie nadmiaru wody z organizmu.
Co jeść?
Bardzo ważnym elementem diety antycellulitowej jest picie dużej ilości płynów – wody mineralnej, herbatek ziołowych. Warto wybierać produkty, które działają moczopędnie, poprawiają metabolizm, są bogate w błonnik, potas, witaminę B i C.
Wskazane jest włączenie do menu:
1,5-2 litrów wody mineralnej dziennie;
zielonej i czerwonej herbaty, która działa oczyszczająco i przyspiesza spalanie tłuszczu;
niskokalorycznych owoców (cytrusy, jabłka, truskawki, arbuz, maliny, jagody);
warzyw (pomidory, pietruszka, seler, szpinak, ziemniaki);
chudego mięsa i ryb;
nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 (tran, ryby morskie, olej lniany), omega-6 (orzechy, pestki dyni i słonecznika), omega-9 (oliwa z oliwek, awokado);
nieprzetworzonych produktów zawierających węglowodany złożone (brązowy ryż, gruboziarniste kasze, makaron razowy);
produktów bogatych w błonnik.
Ziołowe wsparcie
W walce z cellulitem pomocne mogą okazać się również zioła. Można z nich przyrządzać wywary i napary, ale można także dodawać je do sałatek, zup czy mięs.
Dobroczynne działanie ma:
koper włoski – pobudza perystaltykę jelit, przeciwdziała zaparciom, łagodzi wzdęcia, reguluje metabolizm, działa lekko moczopędnie;
rozmaryn – działa moczopędnie, usuwa toksyny i inne szkodliwe substancje przemiany materii gromadzone w tkankach;
tymianek – usuwa toksyny z organizmu, poprawia krążenie krwi;
miłorząb japoński – poprawia cyrkulację krwi, uelastycznia naczynia krwionośne, niszczy wolne rodniki;
skrzyp polny – bogate źródło krzemu i potasu, działa moczopędnie, usuwa z organizmu toksyny, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu się w nich tłuszczu;
czarny bez – oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia naczynia krwionośne, usuwa nadmiar wody z organizmu;
czarna rzodkiew – ma właściwości moczopędne, redukuje zawartość toksyn w organizmie;
algi zielone i brunatne – zmniejszają skłonność do zastoju wody w organizmie, poprawiają krążenie limfatyczne.
Produkty zabronione!
Aby odnieść sukces w walce z cellulitem trzeba zrezygnować z używek i niektórych produktów. Przede wszystkim należy unikać produktów, które sprzyjają odkładaniu się tkanki tłuszczowej, spowalniają przemianę materii, zatrzymują wodę w organizmie.
Należą do nich:
tłuste produkty (tłuszcze zwierzęce: smalec, boczek, słonina);
mocno przyprawione potrawy;
jedzenie typu fast food;
smażone produkty;
słodycze;
sól (można ją zastąpić mieszankami ziół);
kawa i mocna herbata;
papierosy;
alkohol.
W diecie antycellulitowej najważniejsze jest picie dużych ilości wody mineralnej, wykluczenie z jadłospisu tłustych i kalorycznych produktów, a także jedzenie warzyw i owoców minimum dwa razy dziennie.
Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:
Inne informacje o artykule:
Autor:
Agnieszka [2011-08-08]
Ocena:
Komentarze do artykułu:
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz