Figura typu jabłko
Figura typu jabłko jest najczęściej występującą, a jednocześnie jedną z najbardziej problematycznych sylwetek wśród kobiet. Barki, plecy i klatka piersiowa są większe od ud i bioder, co daje zaokrąglony kształt, przypominający wyglądem jabłko.
Cechy charakterystyczne figury typu jabłko to:
To właśnie górne partie ciała (brzuch, ramiona i biust) mają tendencję do gromadzenia tkanki tłuszczowej. Gdy osoba o figurze typu jabłko tyje, powiększa się biust, pojawiają się dodatkowe centymetry w pasie, na plecach gromadzi się tłuszcz, a na karku pojawia się garb tłuszczowy. Atutem sylwetki typu jabłko są natomiast szczupłe nogi. Biodra są dość wąskie w porównaniu z barkami.
Aby upewnić się, co do typu swojej figury, można podzielić obwód talii przez obwód bioder (oba mierzone w centymetrach). Wynik powyżej 0,84 wskazuje na sylwetkę typu jabłko.
W otyłości brzusznej występuje większe ryzyko chorób towarzyszących. Może prowadzić do cukrzycy typu II, nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej serca i innych chorób układu krążenia.
Zasady diety
Posiłki należy jadać regularnie (co 3-4 godziny). Dzięki temu możliwe jest utrzymanie wysokiego tempa metabolizmu. Długie przerwy między posiłkami powodują, że organizm spowalnia przemianę materii i zamiast spalać kalorie stara się je oszczędzać. Ponadto regularne posiłki ułatwiają prawidłowe wykorzystanie składników odżywczych.
Do diety należy włączyć:
Produkty pełnoziarniste są źródłem błonnika, który przyspiesza przemianę materii i poprawia perystaltykę jelit. Oprócz tego utrudnia przyswajanie tłuszczu i obniża poziom cholesterolu. Jest to szczególnie ważne, ponieważ otyłość brzuszna często powoduje podwyższone ciśnienie i zbyt wysoki poziom „złego” cholesterolu. Codziennie warto sięgać po pełnoziarniste pieczywo, otręby, gruboziarniste kasze, brązowy ryż, a także po owoce i warzywa;
Oliwa z oliwek i oleje (lniany, rzepakowy, słonecznikowy) zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują zbawienny wpływ na kondycję serca i układ krążenia, a także nie zawierają cholesterolu;
Warzywa i owoce są skarbnicą witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Warzywa powinny towarzyszyć każdemu posiłkowi. Można je jeść w formie sałatek, surówek i soków. Owoce natomiast mogą stanowić zdrowe przekąski w ciągu dnia. Należy przy tym uważać na kaloryczne banany, mango, winogrona, a także suszone i kandyzowane owoce;
W ciągu dnia należy wypijać przynajmniej 1,5 litra płynów dziennie. Najbardziej wskazana jest niegazowana woda mineralna, która pozbawiona jest kalorii, a dodatkowo usprawnia metabolizm, detoksykuje i daje uczucie sytości. Oprócz wody można także sięgać po herbatki ziołowe przyspieszające trawienie (np. mięta, koper włoski, rumianek), herbatę zieloną lub czerwoną.
Należy natomiast zrezygnować z:
Aktywność fizyczna
Ćwiczenia powinny skorygować mankamenty i podkreślić atuty figury. Najlepsze będą ćwiczenia aerobowe nastawione na wysmuklenie oraz redukcję tkanki tłuszczowej z górnych partii ciała. Przyspieszą one przemianę materii i organizm będzie szybciej spalał tkankę tłuszczową. Warto także zadbać o nogi, by pozostały jędrne i smukłe. Polecana jest jazda na rowerze, pływanie, aerobik i tenis. Ćwiczenia powinny być wykonywane przynajmniej trzy razy w tygodniu przez 30 minut.