Dieta dla sylwetki typu jabłko

Wydatny brzuszek, słabo zarysowana talia, szerokie ramiona i szczupłe nogi... Wszystkie te cechy wskazują, że mamy do czynienia z figurą typu jabłko. I choć o rodzaju sylwetki decydują geny, w znacznym stopniu możemy skorygować te mankamenty. Ważne jest tylko, by dobrać odpowiednie ćwiczenia i dietę.

Figura typu jabłko

Figura typu jabłko jest najczęściej występującą, a jednocześnie jedną z najbardziej problematycznych sylwetek wśród kobiet. Barki, plecy i klatka piersiowa są większe od ud i bioder, co daje zaokrąglony kształt, przypominający wyglądem jabłko.

Cechy charakterystyczne figury typu jabłko to:

  • rozbudowana klatka piersiowa;
  • mocne ramiona;
  • wydatny brzuch;
  • słabo lub wcale nie zarysowana talia.
  • To właśnie górne partie ciała (brzuch, ramiona i biust) mają tendencję do gromadzenia tkanki tłuszczowej. Gdy osoba o figurze typu jabłko tyje, powiększa się biust, pojawiają się dodatkowe centymetry w pasie, na plecach gromadzi się tłuszcz, a na karku pojawia się garb tłuszczowy. Atutem sylwetki typu jabłko są natomiast szczupłe nogi. Biodra są dość wąskie w porównaniu z barkami.

    Aby upewnić się, co do typu swojej figury, można podzielić obwód talii przez obwód bioder (oba mierzone w centymetrach). Wynik powyżej 0,84 wskazuje na sylwetkę typu jabłko.

    W otyłości brzusznej występuje większe ryzyko chorób towarzyszących. Może prowadzić do cukrzycy typu II, nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej serca i innych chorób układu krążenia.

    Zasady diety

    Posiłki należy jadać regularnie (co 3-4 godziny). Dzięki temu możliwe jest utrzymanie wysokiego tempa metabolizmu. Długie przerwy między posiłkami powodują, że organizm spowalnia przemianę materii i zamiast spalać kalorie stara się je oszczędzać. Ponadto regularne posiłki ułatwiają prawidłowe wykorzystanie składników odżywczych.

    Do diety należy włączyć:

  • produkty pełnoziarniste
  • Produkty pełnoziarniste są źródłem błonnika, który przyspiesza przemianę materii i poprawia perystaltykę jelit. Oprócz tego utrudnia przyswajanie tłuszczu i obniża poziom cholesterolu. Jest to szczególnie ważne, ponieważ otyłość brzuszna często powoduje podwyższone ciśnienie i zbyt wysoki poziom „złego” cholesterolu. Codziennie warto sięgać po pełnoziarniste pieczywo, otręby, gruboziarniste kasze, brązowy ryż, a także po owoce i warzywa;

  • tłuszcze roślinne
  • Oliwa z oliwek i oleje (lniany, rzepakowy, słonecznikowy) zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują zbawienny wpływ na kondycję serca i układ krążenia, a także nie zawierają cholesterolu;

  • warzywa i owoce
  • Warzywa i owoce są skarbnicą witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Warzywa powinny towarzyszyć każdemu posiłkowi. Można je jeść w formie sałatek, surówek i soków. Owoce natomiast mogą stanowić zdrowe przekąski w ciągu dnia. Należy przy tym uważać na kaloryczne banany, mango, winogrona, a także suszone i kandyzowane owoce;

  • wodę mineralną
  • W ciągu dnia należy wypijać przynajmniej 1,5 litra płynów dziennie. Najbardziej wskazana jest niegazowana woda mineralna, która pozbawiona jest kalorii, a dodatkowo usprawnia metabolizm, detoksykuje i daje uczucie sytości. Oprócz wody można także sięgać po herbatki ziołowe przyspieszające trawienie (np. mięta, koper włoski, rumianek), herbatę zieloną lub czerwoną.

    Należy natomiast zrezygnować z:

  • węglowodanów prostych o wysokim indeksie glikemicznym (np. białego pieczywa);
  • tłuszczów zwierzęcych;
  • tłustych i smażonych produktów;
  • słodyczy;
  • alkoholu.
  • Aktywność fizyczna

    Ćwiczenia powinny skorygować mankamenty i podkreślić atuty figury. Najlepsze będą ćwiczenia aerobowe nastawione na wysmuklenie oraz redukcję tkanki tłuszczowej z górnych partii ciała. Przyspieszą one przemianę materii i organizm będzie szybciej spalał tkankę tłuszczową. Warto także zadbać o nogi, by pozostały jędrne i smukłe. Polecana jest jazda na rowerze, pływanie, aerobik i tenis. Ćwiczenia powinny być wykonywane przynajmniej trzy razy w tygodniu przez 30 minut.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-08-03]
    Ocena:
    4.5/5 [głosów: 2]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.