Bomba witaminowa
Kiwi jest bogatym źródłem wielu cennych witamin, minerałów i kwasów owocowych. Zawiera duże ilości witaminy C - jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę u dorosłego człowieka. Zaletą kiwi jest również to, że długie przechowywanie nie powoduje znacznego ubytku tej witaminy. Nawet po sześciu miesiącach przechowywania pozostaje jej 90%. Kiwi dostarcza także witaminę E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, przede wszystkim: potas, który reguluje rytm serca i ciśnienie krwi, ale także magnez, wapń, cynk i fosfor. Warto podkreślić, że skórka owoców kiwi jest jadalna, a bezpośrednio pod nią znajduje się najwięcej witamin (szczególnie witaminy E).
Dzięki takiej kompozycji składników owoce kiwi chronią przed miażdżycą i chorobami zapalnymi, pomagają zwalczać grypę i przeziębienia koją skołatane nerwy i wpływają na dobre samopoczucie. Bogactwo antyoksydantów sprawia natomiast, że owoce kiwi chronią komórki przed wolnymi rodnikami i znacznie redukują ryzyko chorób nowotworowych.
Pestki kiwi są bogate w pektyny, które neutralizują toksyczne substancje w jelitach i regulują poziom cholesterolu. Ze względu na właściwości ścierające, znalazły zastosowanie w kosmetyce jako składnik peelingów do twarzy i ciała.
Kiwi jest owocem niskokalorycznym. Mogą więc śmiało po niego sięgać osoby będące na diecie i skrupulatnie liczące kalorie, a nawet jest to wskazane. Owoce kiwi zawierają bowiem enzym ułatwiający trawienie i błonnik poprawiający perystaltykę jelit. 100 gram owocu to tylko 56 kalorii.
Uwaga! Kiwi może uczulać. Zawiera bowiem enzymy z grupy peptydaz (aktynidynę, papainę), które uczestniczą w rozkładzie białek i mogą powodować reakcje alergiczne.
Aktynidyna rozkładająca białka sprawia, że owoców kiwi nie należy łączyć z galaretką i mlekiem. Galaretka nie stężeje, a koktajl stanie się gorzki. Aby zneutralizować działanie tego enzymu, należy sparzyć owoc wrzątkiem.
Właściwości lecznicze:
Regularnie spożywane owoce kiwi poprawiają koncentrację i sprawność umysłową.
Kiwi w kosmetyce
Dzięki zawartości kwasów owocowych i pestek, owoce kiwi znalazły zastosowanie w kosmetyce. Kosmetyki z kiwi są szczególnie wskazane do pielęgnacji cery suchej i normalnej. Pestki, posiadające właściwości ścierające, wykorzystywane są do produkcji peelingów. Świetnie oczyszczają skórę, usuwają martwy naskórek, poprawiają krążenie krwi i koloryt skóry.
Natomiast kwasy owocowe, które wykazują działanie wygładzające, rozjaśniające i lekko złuszczające, są składnikiem kremów i maseczek.
Ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów kiwi doskonale odżywia, nawilża i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Maseczkę można wykonać samodzielnie w domu np. dodając do rozgniecionego miąższu jogurt naturalny lub płatki owsiane.
Ekstrakt z kiwi możemy także spotkać w balsamach do ust, szamponach, mydełkach, wodach toaletowych itp.