Wartościowe wnętrze
Agrest jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, a także witaminy A, E i witamin z grupy B. Dostarcza także soli mineralnych: żelaza, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i molibdenu. Oprócz tego zawiera także przeciwutleniacze, które niszcząc wolne rodniki zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Obecne są w nim także kwasy organiczne (cytrynowy, winny i jabłkowy), które nadają mu charakterystyczny kwaskowaty smak.
Agrest jest jednak ceniony przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość pektyn, które pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego, pobudzają perystaltykę jelit, obniżają poziom „złego” cholesterolu, tym samym zmniejszając ryzyko zachorowania na miażdżycę. Ponadto zawartość pektyn sprawia, że agrest ma dobre właściwości żelujące i świetnie nadaje się na dżemy i konfitury.
Agrest jest owocem niskokalorycznym - 100 gramów dostarcza 44 kalorii, a zawarty w nim błonnik zmniejsza głód i na długo daje uczucie sytości. Ponadto należy do grupy produktów o niskim indeksie glikemicznym, a to oznacza, że wzrost poziomu cukru następuje wolno i jest relatywnie niski. To wszystko sprawia, że agrest wspomaga odchudzanie i jest zalecany osobom będącym na diecie.
Właściwości zdrowotne:
Agrest polecany jest osobom cierpiącym na zaparcia, również dzieciom. Agrest można podawać maluchom od 9. miesiąca życia. Dzięki związkom mineralnym, które wzmagają odkwaszanie organizmu, agrest stosowany jest pomocniczo w leczeniu podagry, reumatyzmu i przewlekłych stanów zapalnych skóry.
Dobrodziejstwa agrestu znane są również w kosmetyce, ponieważ:
Polecany jest do pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej i zwiotczałej.
Słodko-kwaśny przysmak
Agrest można spożywać na surowo, ale także suszony, kandyzowany i w formie przetworów. Dzięki dużej zawartości pektyn jest wprost idealny do przyrządzania dżemów, konfitur, przecierów i galaretek. Najlepsze do tego celu będą owoce nie w pełni dojrzałe. Przetwory można robić z samego agrestu lub łączyć go z innymi owocami np. truskawkami. Można go również wykorzystywać jako dodatek do ciast, ciasteczek i deserów.
Agrest bardo dobrze komponuje się z mięsem. Można go użyć jako nadzienia lub przygotować słodko-kwaśny mus i podawać z drobiem. Ceniony jest także jako składnik win, likierów i nalewek. Agrest można przechowywać w postaci mrożonej.