Pomarańcze to naturalne źródło zdrowia

Owoce w pomarańczowej skórce to kulista skarbnica zdrowia. Z ich jedzenia płyną same korzyści dla naszego organizmu: pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi, dają sobie radę w walce z grypą, wpływają korzystnie na stan naszych kości i na naszą cerę, czyniąc ją piękniejszą.

Pomarańcze mają słodko-kwaśny smak i nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Powszechnie stosuje się je w produkcji soków. Owoce te świetnie nadają się też do sałatek, również do sałatek z owoców egzotycznych, które mogą być podawane jako przekąski między posiłkami. Dodaje się je również do pieczonych mięs (wołowiny, kaczki) oraz do ryb. Cieszą się popularnością w kuchni chińskiej.

Skórkę pomarańczową wykorzystuje się jako dodatek do ciast i różnych innych wypieków oraz do ich dekoracji. Skórka pomarańczowa stosowana również jako przyprawa nadaje niektórym daniom niepowtarzalny aromat.

Białe osłonki (tzw. albedo) pokrywające cząstki pomarańczy, są źródłem pektyn i witaminy P, które to obniżają poziom „złego” cholesterolu, zapobiegają powstawaniu nowotworów jelita grubego, przyspieszają trawienie, pomagają w zwalczaniu bakterii gnilnych oraz neutralizują nadmiar kwasów żołądkowych.

Kupując pomarańcze, najlepiej wybierać owoce twarde o cienkiej skórce (około 5 mm) i cięższe, mięsiste oraz soczyste (lekkie pomarańcze są gąbczaste i suche). Natomiast ich barwa – żółta czy pomarańczowa - nie decyduje o wartościach odżywczych. Ich skórka jest konserwowana, żeby pomarańcze się nie psuły, gdyż zanim do nas dotrą przebywają długą drogę. Dlatego przed obieraniem warto je umyć, a nawet wyszorować. Nie warto kupować pomarańczy, których skórka ma ciemne kropki, ślady pleśni bądź jest obita.

Na rynku jest bardzo duży wybór pomarańczy. Podzielone są one na dwie grupy: słodkie i gorzkie. Ogólnie dostępne są one przez cały rok. Pomarańcze są niezastąpionym źródłem naturalnych witamin i minerałów, zwłaszcza w okresie zimowym (okresie przeziębień), kiedy nie możemy liczyć na sezonowe owoce. Największy wysyp pomarańczy jest w grudniu. W domu można je przechowywać w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce.

Jeśli pomarańcze są tańsze, to znaczy że są to pomarańcze przemysłowe przeznaczone na sok, o dużej ilości pestek. Natomiast jeśli u pomarańczy można zauważyć wyrastający drugi miniaturowy owoc, czyli tzw. pępek, to znaczy, że nie ma ona pestek.

Są niskokaloryczne, 100 gram pomarańczy zawiera tylko 44 kalorie, więc śmiało można je jeść, na drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację. Zaleca się spożywanie przynajmniej jednej pomarańczy dziennie. Sok z świeżo wyciśniętych pomarańczy wypity na czczo doda więcej energii niż poranna kawa.

Świeży sok wyciśnięty z pomarańczy:

  • pomaga obniżyć gorączkę;
  • pomaga układowi odpornościowemu w zwalczaniu wszelkich rodzajów infekcji (zwłaszcza infekcji dróg oddechowych);
  • wspomaga rekonwalescencję po przebytych infekcjach dróg oddechowych;
  • jest pomocny w leczeniu nadciśnienia tętniczego;
  • jest wskazany przy schorzeniach wątroby;
  • jest pomocny w wydalaniu zbędnych produktów przemiany materii;
  • zapobiega zaparciom i wzdęciom;
  • jest pomocny w leczeniu zgagi;
  • jest doskonały jako środek przeciw szkorbutowi;
  • jest pomocny w leczeniu osteoporozy;
  • doskonale nadaje się do diet oczyszczających.

Jedynym przeciwwskazaniem do picia wyciśniętego soku z pomarańczy jest choroba wrzodowa żołądka, dwunastnicy i nadkwaśność.

Pomarańcze są naturalnym źródłem przeciwutleniaczy (polifenoli i flawonoidów), które wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, chronią przed wylewami, zmniejszają podatność na powstawanie siniaków, działają przeciwzapalnie, wzmacniają odporność oraz zapobiegają wypadaniu włosów.

Pomarańcze, a także inne owoce cytrusowe zawierają cenne związki aromatyczno-smakowe (limon). Związki te posiadają właściwości przeciwnowotworowe. Owoce te są również dobrym źródłem karotenoidów, naturalnych przeciwutleniaczy, które mają korzystny wpływ na nowotwory, choroby serca i pogarszanie się wzroku.

Pomarańcze są naturalnym dostarczycielem:

  • witaminy C - która zapobiega nowotworom, chorobom serca, zmniejsza przyleganie płytek krwi do ścian tętnic, neutralizuje „zły” cholesterol, podnosi przyswajalność żelaza, czyli sprzyja pokonywaniu zmęczenia, korzystnie wpływa na poprawę odporności organizmu, bierze udział w wytwarzaniu kolagenu i w syntezie hormonów. Natomiast niedobór witaminy C sprzyja podwyższeniu ciśnienia krwi;
  • witaminy z grupy B - witamina B1 ułatwia koncentrację, pozwala szybko uporać się ze stresem, przyśpiesza gojenie się ran i uśmierza ból. Natomiast witamina B2 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych, narządu wzroku i błon śluzowych;
  • witaminy A - która utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci;
  • witaminy E - która zapobiega chorobom serca i miażdżycy oraz wzmacnia naczynia krwionośne;
  • witaminy PP - która normuje poziom cholesterolu, umożliwia rozróżnianie barw, a także ma duży wpływ na urodę: skóra staje się lepiej ukrwiona oraz wpływa dodatnio na włosy i paznokcie;
  • błonnika pokarmowego - który poprawia perystaltykę jelit, chroni przed chorobami przewodu pokarmowego, daje poczucie sytości, czyli zapobiega otyłości. Chroni przed chorobami układu krążenia, gdyż obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi i ma właściwości antynowotworowe;
  • kwasu foliowego - jego zbyt niskie spożycie zwłaszcza przez kobiety w ciąży może wpływać na niedorozwój łożyska i powodować wady wrodzone u noworodka. Jego niedobór może zwiększać podatność komórek na transformacje nowotworowe, a także może przyczynić się do rozwoju miażdżycy;
  • potasu - który reguluję gospodarkę wodną w organizmie, czynności mięśni i nerwów, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych oraz wpływa na równowagę kwasowo-zasadową;
  • wapnia - warto wiedzieć, że dwie duże pomarańcze zawierają tyle samo łatwo przyswajalnego wapnia co jedna szklanka mleka – to dobra wiadomość dla osób, które z różnych względów nie piją mleka. Do jego zadań zalicza się: zapobieganie osteoporozie, obniżenie ciśnienia krwi, regulacja krzepliwości krwi i układu nerwowego oraz dobrze działa na płodność i donoszenie ciąży;
  • fosforu - jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki w organizmie, wpływa korzystnie na kości i zęby, dodaje optymizmu i błyskotliwości;
  • magnezu - chroni serce, uspokaja nerwy, koi stres, wzmacnia mięśnie, poprawia trawienie oraz łagodzi dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego i bóle menstruacyjne;
  • żelaza - wzmacnia odporność organizmu, wpływa na proces wzrostu, zapobiega zmęczeniu, jest niezbędny do prawidłowej budowy skóry, włosów, paznokci oraz chroni przed niektórymi wolnymi rodnikami;
  • sodu - reguluje gospodarkę wodną w organizmie, odpowiada za jędrność skóry, zapobiega udarom serca i zwiększa wydzielanie soków trawiennych;
  • cynku - reguluje pracę gruczołów łojowych i ciśnienie, pomaga w produkcji przeciwciał, zapobiega nowotworom i jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu;
  • miedzi - wspomaga wchłanianie żelaza, reguluje poziom cholesterolu, ułatwia gojenie ran, jest potrzebna do wywarzania energii, a także wspomaga leczenie anemii;
  • manganu - jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania mózgu i do tworzenia prawidłowej struktury kości, a także bierze udział w procesach wytwarzania energii;
  • terpeny - związków które działają bakteriobójczo i antywirusowo, mają korzystny wpływ na krążenie, dzięki czemu mózg jest lepiej dotleniony.

Dlatego z dobrodziejstw pomarańczy korzysta przemysł spożywczy, farmaceutyczny i chemiczny. Ich aromat dodaje się zwłaszcza do rozpuszczalnych tabletek i syropów, dla poprawy smaku. W przypadku kosmetyków, aromat pomarańczy dodaje się jako dodatek do różnych płynów, peelingów oraz stosuje się jako bazę zapachową wód perfumowanych i toaletowych.

Ta witaminowa bomba chroni nasz organizm przed chorobami nowotworowymi, chorobami serca, sprzyja pokonywaniu zmęczenia, a także potrafi stawić czoła wolnym rodnikom, czyli potrafi przeciwdziałać przedwczesnemu starzeniu się skóry. Do tego jest łatwo dostępna, niedroga i prosta do spożycia... więc dlaczego jej nie jeść? Myślę, że dla zdrowia i urody, to warto „schrupać” tę soczystą kulę :)

Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Dorota [2011-01-21]
Ocena:
5/5 [głosów: 4]
Komentarze do artykułu:
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.