Naturalne antybiotyki
Czosnek w medycynie stosowany jest od wieków. Silne działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne czosnek zawdzięcza zawartości allicyny, która jednocześnie nadaje mu charakterystyczny zapach. Działanie czosnku jest zbliżone do działania niektórych antybiotyków, które hamują rozwój lub niszczą bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym, ale w przeciwieństwie do nich nie ma negatywnych skutków.
Czosnek wykorzystywany jest w różnych postaciach. Najbardziej aktywny jest surowy, świeżo rozdrobniony. Warto pamiętać, że poddany obróbce termicznej traci swoje właściwości bakteriobójcze.
Cebula ma silne właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i stymulujące układ odpornościowy. Zawarte w cebuli organiczne związki siarki (fitoncydy) działają silniej i szybciej przeciwbakteryjnie na bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne niż niektóre znane antybiotyki. Cebula jest także doskonałym środkiem wykrztuśnym.
Miód zawiera substancje antybiotyczne (oksydazę glukozy, inhibinę, lizozym i apidycynę). Wykazuje silne działanie hamujące rozwój niekorzystnych dla człowieka bakterii chorobotwórczych (m.in. bakterii Gram-dodatnich, Gram-ujemnych, grzybów, wirusów i paciorkowców). Miód działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, a także wzmacnia odporność. Wysoką aktywnością antybiotyczną charakteryzują się miody spadziowe ze spadzi iglastej oraz miód gryczany i lipowy.
Kiedy drapie w gardle, kaszel nie daje spać, a katar mocno daje się we znaki warto sobie nieco pomóc stosując sprawdzone metody.
Oto niektóre z nich:
Na katar i zatkany nos:
chrzan z miodem – tarty (świeży) chrzan wymieszać z miodem (w równych proporcjach). Jeść 3 razy dziennie po 1 łyżce. Chrzan pomaga przy bardzo nasilonym katarze, ułatwia oddychanie, działa bakteriobójczo;
herbata z majerankiem – do filiżanki wrzątku dodać 2 łyżeczki majeranku, parzyć pod przykryciem 10 minut. Przecedzić i pić małymi łyczkami;
inhalacje – nawilżają, ściągają i oczyszczają błonę śluzową nosa i gardła. Inhalacje można przygotować z wody i soli kuchennej, wody z dodatkiem olejku eukaliptusowego, miętowego lub naparu z ziół (rumianku, szałwii, tymianku). Wystarczy pochylić się nad garnkiem (nie za nisko, żeby się nie poparzyć), nakryć głowę ręcznikiem i oddychać kilka minut wciągając powietrze nosem, a wydychając ustami.
Na męczący kaszel:
syrop z cebuli – cebulę pokroić w kostkę i zasypać cukrem (lub dodać miód). Odstawić w ciemne miejsce i odczekać aż cebula puści sok. Pić 2-3 razy dziennie po 1 łyżce syropu (dzieci 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce). Dla dzieci polecany jest syrop z czerwonej cebuli, ponieważ jest nieco łagodniejszy;
napar z tymianku – 2 łyżeczki tymianku zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 10 minut. Następnie przecedzić, można dodać miód. Tymianek ma właściwości wykrztuśne i bakteriobójcze;
ciepłe napoje – może to być: herbata z cytryną, woda z dodatkiem miodu, herbatki owocowe, herbata z lipy, czarnego bzu lub z dodatkiem soku z malin.
Na ból gardła:
ziołowe płukanki – do płukania podrażnionego gardła można wykorzystywać napary z szałwii, rumianku, kory dębu. Aby płukanie przyniosło zamierzone efekty należy robić je 3-4 razy dziennie;
nawilżanie powietrza – wystarczy powiesić mokry ręcznik na kaloryferze. Wilgotne powietrze złagodzi podrażnienie śluzówki dróg oddechowych, pieczenie i ból gardła.
Kiedy domowe sposoby nie pomagają należy zwrócić się o pomoc lekarską.
W profilaktyce
Aby wzmocnić odporność i uniknąć jesiennych infekcji warto przygotować i pić każdego ranka na czczo napój:
1 ząbek czosnku mieszamy w szklance z 1 łyżką miodu i zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą i dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny;
lub w ½ szklanki letniej wody rozpuścić 1 łyżkę miodu, dodać 1 łyżeczkę cytryny.
Na zdrowie!
Ja często chorowałam na anginy i postanowiłam jeść co dziennie czosnek. Zjadałam przesz cały rok co dziennie dwa ząbki surowego czosnku. i już 20 lat nie boli mnie gardło.
Marta Szwedor [2015-11-07 20:16:50]