Cud miód :)

Apiterapia to metoda profilaktyki i leczenia produktami pszczelimi... między innymi miodem, który ma silne działanie antybiotyczne, regeneracyjne, detoksykacyjne, znieczulające i ogólnie wzmacniające. A przez to znajduje zastosowanie w leczeniu chorób serca, układu nerwowego czy pokarmowego.

Naturalny antybiotyk

Miód oprócz dużej zawartości cukrów prostych, zawiera także enzymy, hormony, kwasy organiczne oraz substancje antybiotyczne (oksydaza glukozy, inhibina, lizozym i apidycyna). Dzięki temu wykazuje silne działanie hamujące rozwój niekorzystnych dla człowieka bakterii chorobotwórczych. Hamuje lub niszczy rozwój bakterii Gram-dodatnich, Gram-ujemnych, grzybów, wirusów i paciorkowców. Wysoką aktywnością antybiotyczną charakteryzują się miody spadziowe ze spadzi iglastej oraz miód gryczany i lipowy.

Warto wiedzieć!

Aktywność antybiotyczna miodu wielokrotnie wzrasta, gdy jest on rozcieńczony z wodą.

Natomiast podgrzewanie miodu powyżej temperatury 42 stopni Celsjusza i długie przechowywanie powoduje, że miód traci wiele cennych substancji i aktywność antybiotyczną.

Krystalizacja jest naturalnym procesem, który nie obniża wartości miodu.

Działanie prozdrowotne

Hipokrates zalecał miód w przypadku chorób wątroby, płuc, kaszlu, a także leczenia ran.

Współcześnie miód znalazł zastosowanie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób m.in.:

  • w leczeniu chorób serca
  • Glukoza dostarcza sercu niezbędnej energii, natomiast acetylocholina obniża ciśnienie krwi, wzmacnia siłę skurczu i wydolność mięśnia sercowego. Oprócz tego miód poszerza naczynia wieńcowe, poprawia krążenie krwi i hamuje procesy miażdżycowe;

  • w dermatologii
  • Miód przyspiesza ziarnowanie i gojenie się ran, odmrożeń i oparzeń. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, zabezpieczając rany przed zakażeniem. Dodatkowo regeneruje i poprawia odżywienie tkanek. Miód wykorzystuje się w leczeniu trudno gojących się ran, odleżyn, ropni, trądziku;

  • w leczeniu układu nerwowego
  • Glukoza zawarta w miodzie przyczynia się do wzmocnienia układu nerwowego. Regularne spożywanie miodu obniża napięcie nerwowe, działa nasennie i uspokajająco. Wykorzystywany jest w leczeniu nerwic, depresji, bezsenności i pobudzenia nerwowego;

  • w leczeniu układu moczowego
  • Miód działa moczopędnie, zapobiega powstawaniu obrzęków spowodowanych niewydolnością nerek. Stosowany jest jako środek pomocniczy w chorobach układu moczowego, takich jak ostre i przewlekłe zapalenie nerek, pęcherza moczowego, kamica nerkowa;

  • w leczeniu układu pokarmowego
  • Miód poprawia perystaltykę jelit, reguluje czynności trawienne żołądka. Zmniejsza także szkodliwe działanie kawy, alkoholu i tytoniu. Dzięki zawartości choliny działa osłonowo na wątrobę i zwiększa wydzielanie żółci. Stosowany jest w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapaleniu wątroby, a także przy biegunkach i zaparciach.

    Ponadto:

  • wzmacnia odporność;
  • jest pomocny przy grypie, przeziębieniu, bólu gardła, kaszlu;
  • ma właściwości antybiotyczne;
  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie;
  • pobudza do pracy mózg.
  • Napój na dzień dobry!

    W profilaktyce wskazane jest spożycie jednej łyżki miodu raz dziennie. Jednak większą aktywność antybiotyczną i przyswajalność wykazuje miód rozpuszczony w wodzie i odstawiony na 10-12 godzin. Dlatego najlepiej wieczorem przygotować napój z miodu (w ½ szklanki letniej wody rozpuścić 1 łyżkę miodu). Aby wzmocnić odporność, oczyścić i zregenerować organizm wskazane jest rozpoczynanie każdego dnia od tego „magicznego” napoju z miodu.

    Regularne spożywanie miodu jest szczególnie wskazane przez mieszkańców wielkoprzemysłowych aglomeracji oraz w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienia.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-10-20]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 4]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.