Naturalny antybiotyk
Miód oprócz dużej zawartości cukrów prostych, zawiera także enzymy, hormony, kwasy organiczne oraz substancje antybiotyczne (oksydaza glukozy, inhibina, lizozym i apidycyna). Dzięki temu wykazuje silne działanie hamujące rozwój niekorzystnych dla człowieka bakterii chorobotwórczych. Hamuje lub niszczy rozwój bakterii Gram-dodatnich, Gram-ujemnych, grzybów, wirusów i paciorkowców. Wysoką aktywnością antybiotyczną charakteryzują się miody spadziowe ze spadzi iglastej oraz miód gryczany i lipowy.
Warto wiedzieć!
Aktywność antybiotyczna miodu wielokrotnie wzrasta, gdy jest on rozcieńczony z wodą.
Natomiast podgrzewanie miodu powyżej temperatury 42 stopni Celsjusza i długie przechowywanie powoduje, że miód traci wiele cennych substancji i aktywność antybiotyczną.
Krystalizacja jest naturalnym procesem, który nie obniża wartości miodu.
Działanie prozdrowotne
Hipokrates zalecał miód w przypadku chorób wątroby, płuc, kaszlu, a także leczenia ran.
Współcześnie miód znalazł zastosowanie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób m.in.:
Glukoza dostarcza sercu niezbędnej energii, natomiast acetylocholina obniża ciśnienie krwi, wzmacnia siłę skurczu i wydolność mięśnia sercowego. Oprócz tego miód poszerza naczynia wieńcowe, poprawia krążenie krwi i hamuje procesy miażdżycowe;
Miód przyspiesza ziarnowanie i gojenie się ran, odmrożeń i oparzeń. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, zabezpieczając rany przed zakażeniem. Dodatkowo regeneruje i poprawia odżywienie tkanek. Miód wykorzystuje się w leczeniu trudno gojących się ran, odleżyn, ropni, trądziku;
Glukoza zawarta w miodzie przyczynia się do wzmocnienia układu nerwowego. Regularne spożywanie miodu obniża napięcie nerwowe, działa nasennie i uspokajająco. Wykorzystywany jest w leczeniu nerwic, depresji, bezsenności i pobudzenia nerwowego;
Miód działa moczopędnie, zapobiega powstawaniu obrzęków spowodowanych niewydolnością nerek. Stosowany jest jako środek pomocniczy w chorobach układu moczowego, takich jak ostre i przewlekłe zapalenie nerek, pęcherza moczowego, kamica nerkowa;
Miód poprawia perystaltykę jelit, reguluje czynności trawienne żołądka. Zmniejsza także szkodliwe działanie kawy, alkoholu i tytoniu. Dzięki zawartości choliny działa osłonowo na wątrobę i zwiększa wydzielanie żółci. Stosowany jest w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapaleniu wątroby, a także przy biegunkach i zaparciach.
Ponadto:
Napój na dzień dobry!
W profilaktyce wskazane jest spożycie jednej łyżki miodu raz dziennie. Jednak większą aktywność antybiotyczną i przyswajalność wykazuje miód rozpuszczony w wodzie i odstawiony na 10-12 godzin. Dlatego najlepiej wieczorem przygotować napój z miodu (w ½ szklanki letniej wody rozpuścić 1 łyżkę miodu). Aby wzmocnić odporność, oczyścić i zregenerować organizm wskazane jest rozpoczynanie każdego dnia od tego „magicznego” napoju z miodu.
Regularne spożywanie miodu jest szczególnie wskazane przez mieszkańców wielkoprzemysłowych aglomeracji oraz w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienia.