Fasolka szparagowa dla cukrzyków

Tegoroczne lato nie rozpieszcza nas pod względem pogody, ale za to obdarowuje licznymi przysmakami. Jest kolorowo, pysznie i zdrowo :) Tym razem na nasze stoły wkroczyła fasolka szparagowa, która pozwala na wiele różnorodnych kombinacji kulinarnych, a przy tym może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia.

Wartości odżywcze

Fasolka szparagowa ma dużą wartość odżywczą i dietetyczną, zawiera wiele witamin, minerałów oraz błonnik pokarmowy. Strąki fasoli są bogatym źródłem witaminy PP, witaminy C, kwasu foliowego oraz beta-karotenu.

Oprócz witamin strąki fasoli zawierają także całkiem spore ilości magnezu, który koi nerwy i jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu sercowo-naczyniowego. Dostarczają potas, który reguluje gospodarkę wodną, ciśnienie krwi i wpływa na prawidłową pracę trzustki. Wapń zawarty w fasolce szparagowej buduje kości, uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi, działa przeciwobrzękowo i przeciwzapalnie. Najwięcej cennych składników odżywczych zawiera fasolka zielona.

Fasolka szparagowa ma znacznie niższą wartość energetyczną niż fasola suszona. 100 gram strączków fasoli szparagowej dostarcza około 40 kalorii, suszona ponad 300! Zawiera także mniej białka niż fasola ziarnista. Świeża fasolka zawiera natomiast aglutyninę, która pełni ważną rolę w budowaniu odporności organizmu. Młode strąki fasolki zawierają inozytol – substancję, która usprawnia procesy przemiany materii, zmniejsza poziom tłuszczów we krwi i wzmacnia serce.

Uwaga! Surowa fasolka zawiera faginę – trującą substancję, ale gotowanie całkowicie neutralizuje jej toksyczność.

Jak kupić świeżą fasolkę?

Kupując fasolkę w sklepie należy zwrócić uwagę, aby strąki były gładkie, bez plamek i przebarwień, jędrne i kruche. Tą ostatnią cechę można sprawdzić przełamując strąk. Świeża, młoda fasolka puszcza sok, powinna wydać lekki trzask i jest pozbawiona twardych włókien.

Lecznicze właściwości fasolki

Od wieków znane są lecznicze właściwości fasoli. Proszek z wysuszonych strąków wykorzystywano do leczenia oparzeń, egzem i ran na skórze, odwary natomiast do leczenia cukrzycy. W medycynie ludowej stosowana jest w chorobach nerek, pęcherza, nadciśnieniu.

Strąki fasolki szparagowej:

  • obniżają poziomu cholesterolu we krwi;
  • działają moczopędnie;
  • usuwają z organizmu toksyczne substancje i kwas moczowy;
  • działają łagodnie odwadniająco i oczyszczająco płyny ustrojowe;
  • wspomagają leczenie chorób nerek i pęcherza moczowego;
  • budują układ odpornościowy;
  • regulują zaburzenia metaboliczne;
  • mają działanie przeciwcukrzycowe;
  • wykorzystywane są w profilaktyce chorób serca i układu krążenia;
  • odwar ze strąków stosuje się w leczeniu reumatyzmu.
  • Fasolka szparagowa a cukrzyca

    Strąki fasolki szparagowej mają działanie przeciwcukrzycowe, pomagają regulować poziom insuliny we krwi. Dzieje się tak dlatego, że po zjedzeniu fasoli następuje bardzo powolny wzrost poziomu cukru, a co za tym idzie nie są potrzebne duże ilości insuliny, by go przetworzyć.

    Naukowcy potwierdzają wysoką skuteczność diety fasolowej szczególnie we wczesnej fazie choroby. Strąki fasoli zmniejszają zapotrzebowanie na insulinę, mogą być doskonałym uzupełnieniem leków przeciwcukrzycowych. Wszystkie działania wymagają jednak konsultacji z lekarzem.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-08-10]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 2]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.