Gotowanie z dzieckiem

Gotowanie z dzieckiem to nie tylko pomysł na wspólne spędzenie czasu, budowanie dobrych relacji i więzi rodzinnych, ale także ogromna frajda dla malucha, a jednocześnie nauka samodzielności, odpowiedzialności i pracy w zespole. Dla dzieci aktywny udział w pracach kuchennych jest bardzo rozwijający...

Dobra zabawa i nauka

Wspólne gotowanie ma wiele zalet. Jest nie tylko sposobem na wspólne spędzenie czasu z dzieckiem, ale także pozytywnie wpływa na jego rozwój. Dziecko uczy się samodzielności, pracy w zespole, a także pomagania innym.

Najważniejszymi zaletami wspólnego gotowania są:

  • maluch poznaje zasady zdrowego odżywiania
  • Popularne fast-foody, chipsy, batoniki i inne wysoko przetworzone produkty sprzyjają otyłości i licznym schorzeniom wśród dzieci. Gotując z dzieckiem, można zaszczepić w nim zdrowe nawyki, które będą procentować przez całe życie;

  • wspólne gotowanie to świetny sposób na niejadki
  • Samodzielnie przygotowane danie smakuje najlepiej. Wysiłek i entuzjazm podczas przygotowania posiłku może przełożyć się choćby na skosztowanie własnego kulinarnego arcydzieła ;) Być może maluch nie zje całej porcji, ale przynajmniej pozna nowy smak;

  • dzieci poszerzają swoją wiedzę o świecie
  • Uczą się posługiwania sztućcami, poznają nowe słowa (nazwy produktów, przypraw, akcesoriów), kształty, kolory, zapachy, dotykają różnych faktur... w skrócie poznają świat wszystkimi zmysłami;

  • maluch polepsza swoją sprawność manualną, rozwija także swoją kreatywność i wyobraźnię;
  • dziecko czuje się ważne, a to przekłada się na wzmocnienie poczucia własnej wartości i wiary w siebie;
  • pociecha uczy się także odpowiedzialności i przekonuje się, że pomaganie w domu jest naturalne i może być przyjemne.
  • Jak się przygotować?

    Wspólne gotowanie warto zaplanować na dzień wolny od pracy, by bez pośpiechu i zdenerwowania zapoznać dziecko z tajnikami sztuki kulinarnej. Gotowanie ma być bowiem czasem spędzonym w miłej atmosferze. To prawda, że gotowanie z maluchem znacznie wydłuża czas przygotowania posiłku, ale na pewno warto spróbować.

    Gotowanie z pociechą wymaga starannego przygotowania i zaplanowania. By zachęcić dziecko do pomocy, można wspólnie wybrać przepisy kulinarne, z których będziemy korzystać. Później niezbędne będzie przygotowanie składników lub w razie potrzeby zrobienie listy zakupów. Same zakupy również mogą być nauką - jak wybierać owoce i warzywa, na co zwracać uwagę, czego unikać itd. Produkty powinny być różnorodne, by szybko się nie znudziły i dostarczały wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto wybierać produkty sezonowe, o które w okresie letnim nie trudno.

    Kiedy mamy już wszystkie produkty, możemy przystąpić do działania. Niezbędne będzie wyjaśnienie co jest do zrobienia, jak to zrobić i rozdzielenie obowiązków. Poziom zadań należy dostosować do wieku dziecka. Wiele dzieci interesuje się przyrządzaniem posiłków już w wieku 2-3 lat. Warto już wtedy zapraszać maluszka do wspólnego gotowania. Wystarczy znaleźć zajęcie, które będzie w granicach jego możliwości. Dziecko powinno mieć poczucie, że coś udało mu się zrobić. Podczas wspólnego gotowania niezmiernie ważna jest cierpliwość rodzica. Unikajmy krytyki i chwalmy dziecko za każdą wykonaną czynność.

    Kuchenne BHP

    Podczas wspólnego przygotowywania posiłków niezbędne jest zadbanie o bezpieczeństwo

    Dlatego należy pamiętać o przestrzeganiu kilku ważnych zasad:

  • przed gotowaniem należy dokładnie umyć ręce. Brudne dłonie roznoszą bakterie i zarazki;
  • jeśli stół jest wysoki, należy podstawić stabilny stołeczek, na którym maluch będzie stał;
  • należy ostrzec dziecko przed wszystkimi niebezpieczeństwami (gorącymi drzwiczkami piekarnika, ostrymi i niebezpiecznymi przedmiotami itp.);
  • gorące garnki, naczynia należy ustawiać z dala od krawędzi blatu tak, by dziecko nie mogło do nich dosięgnąć;
  • noże i inne ostre przedmioty należy usunąć z zasięgu małych rączek;
  • mikser, sokowirówkę, blender należy wyłączyć z kontaktu, gdy tylko skończymy ich używać;
  • by ochronić ubrania, można założyć fartuszki.
  • Dla dziecka czas prac kuchennych jest bezcenny. Jest jednocześnie zabawą, nauką i wielką frajdą.

    Zdjecie: Fotolia.com/NiDerLander

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-05-30]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 1]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.