Dobra zabawa i nauka
Wspólne gotowanie ma wiele zalet. Jest nie tylko sposobem na wspólne spędzenie czasu z dzieckiem, ale także pozytywnie wpływa na jego rozwój. Dziecko uczy się samodzielności, pracy w zespole, a także pomagania innym.
Najważniejszymi zaletami wspólnego gotowania są:
Popularne fast-foody, chipsy, batoniki i inne wysoko przetworzone produkty sprzyjają otyłości i licznym schorzeniom wśród dzieci. Gotując z dzieckiem, można zaszczepić w nim zdrowe nawyki, które będą procentować przez całe życie;
Samodzielnie przygotowane danie smakuje najlepiej. Wysiłek i entuzjazm podczas przygotowania posiłku może przełożyć się choćby na skosztowanie własnego kulinarnego arcydzieła ;) Być może maluch nie zje całej porcji, ale przynajmniej pozna nowy smak;
Uczą się posługiwania sztućcami, poznają nowe słowa (nazwy produktów, przypraw, akcesoriów), kształty, kolory, zapachy, dotykają różnych faktur... w skrócie poznają świat wszystkimi zmysłami;
Jak się przygotować?
Wspólne gotowanie warto zaplanować na dzień wolny od pracy, by bez pośpiechu i zdenerwowania zapoznać dziecko z tajnikami sztuki kulinarnej. Gotowanie ma być bowiem czasem spędzonym w miłej atmosferze. To prawda, że gotowanie z maluchem znacznie wydłuża czas przygotowania posiłku, ale na pewno warto spróbować.
Gotowanie z pociechą wymaga starannego przygotowania i zaplanowania. By zachęcić dziecko do pomocy, można wspólnie wybrać przepisy kulinarne, z których będziemy korzystać. Później niezbędne będzie przygotowanie składników lub w razie potrzeby zrobienie listy zakupów. Same zakupy również mogą być nauką - jak wybierać owoce i warzywa, na co zwracać uwagę, czego unikać itd. Produkty powinny być różnorodne, by szybko się nie znudziły i dostarczały wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto wybierać produkty sezonowe, o które w okresie letnim nie trudno.
Kiedy mamy już wszystkie produkty, możemy przystąpić do działania. Niezbędne będzie wyjaśnienie co jest do zrobienia, jak to zrobić i rozdzielenie obowiązków. Poziom zadań należy dostosować do wieku dziecka. Wiele dzieci interesuje się przyrządzaniem posiłków już w wieku 2-3 lat. Warto już wtedy zapraszać maluszka do wspólnego gotowania. Wystarczy znaleźć zajęcie, które będzie w granicach jego możliwości. Dziecko powinno mieć poczucie, że coś udało mu się zrobić. Podczas wspólnego gotowania niezmiernie ważna jest cierpliwość rodzica. Unikajmy krytyki i chwalmy dziecko za każdą wykonaną czynność.
Kuchenne BHP
Podczas wspólnego przygotowywania posiłków niezbędne jest zadbanie o bezpieczeństwo
Dlatego należy pamiętać o przestrzeganiu kilku ważnych zasad:
Dla dziecka czas prac kuchennych jest bezcenny. Jest jednocześnie zabawą, nauką i wielką frajdą.
Zdjecie: Fotolia.com/NiDerLander