Zdrowy jak... burak!
Czerwone buraki są prawdziwą skarbnicą witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Zawierają witaminę A, C, B1, a także sole mineralne: potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, kobalt i rzadkie pierwiastki śladowe: lit, stront, rubid. Kobalt jest minerałem niezbędnym w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Dlatego sok z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości i anemii.
Buraki zawierają szczególnie dużo kwasu foliowego, który jest niezbędnym czynnikiem wzrostu i rozwoju, chroni przed zmęczeniem, dba o dobre samopoczucie. Jest także niezmiernie ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ warunkuje prawidłowe kształtowanie układu nerwowego płodu.
Buraki są zaliczane do grona produktów chroniących wątrobę. Dzieje się tak za sprawą betainy – aminokwasu regulującego pracę komórek wątroby. Oprócz tego zawarte w burakach pektyny obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy, błonnik zaś wspomaga pracę jelit i usuwa zaparcia. Z kolei zawarty w burakach barwnik – betanina działa antybakteryjnie. Betanina ma zdolność wnikania do wnętrza bakterii, zahamowania jej rozwoju i rozmnażania. Dlatego mówi się o bakteriostatycznym działaniu buraków czerwonych. Za sprawą obecności antocyjanów, które niszczą wolne rodniki, buraki pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej.
Najlepszy dla zdrowia jest sok z surowych buraków.
Prozdrowotne właściwości buraków:
Buraki nie tylko na anemię
Buraki korzystnie wpływają na układ krwionośny, pokarmowy, nerwowy, odpornościowy. Ze względu na obecność betainy, jedzenie buraków jest zalecane osobom z chorobami wątroby, ale również w profilaktycznej ochronie tego organu, który jest stale obciążony szkodliwymi substancjami (takimi jak: alkohol, jedzenie typu fast food, tłuste i smażone potrawy, leki). Do profilaktycznej ochrony wątroby wystarczy jedna szklanka soku z buraków dziennie.
Skład chemiczny buraków sprawia, że są one silnie zasadotwórcze. Dlatego powinny być stałym elementem diety osób, które spożywają duże ilości mięsa, produktów zbożowych, kawy, słodyczy, czyli produktów kwasotwórczych. Buraki przywracają równowagę kwasowo-zasadową. Mogą także być naturalnym środkiem usuwającym zgagę.
W okresie jesienno-zimowym, kiedy odporność organizmu spada, do diety warto włączyć czerwone buraki. Witamina C i betanina łagodzą bowiem objawy przeziębienia, mają działanie wykrztuśne i oczyszczają drogi oddechowe.
Buraki są wskazane także osobom narażonym na stres i depresję, kobietom w okresie menopauzy, kobietom w ciąży, a także w profilaktyce nowotworowej.
Kto powinien unikać buraków?
Jedzenie buraków powinni ograniczyć diabetycy, ponieważ powodują one szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Ze względu na sporą zawartość szczawianów, buraki nie są także wskazane osobom cierpiącym na kamicę nerkową i reumatyzm.
Zdjęcie: fotolia.com matka_Wariatka