Migdały
Migdały zawierają dużo potasu, całkiem sporo magnezu, fosforu, wapnia i żelaza. Są także bogatym źródłem witaminy E, która opóźnia procesy starzenia się i witamin z grupy B (B1, B2, PP). Składniki te zbawiennie wpływają na funkcjonowanie systemu nerwowego. Wskazane są osobom zestresowanym, intensywnie pracującym umysłowo, cierpiącym na zgagę oraz kobietom w ciąży (łagodzą mdłości). Warto pamiętać, że migdały poddawane obróbce termicznej (powyżej 75 stopni Celsjusza) tracą swoje cenne właściwości.
W wigilijny poranek wkładano do kieszeni tyle migdałów, ile dni pozostało do Nowego Roku. Codziennie zjadano po jednym - miało to zapewnić dobrą kondycję i urodę w przyszłym roku.
Daktyle
Daktyle są owocami o dużej zawartości glukozy - są doskonałym źródłem energii. Daktyle to bogate źródło beta-karotenu, witaminy B1, B2, C oraz PP, soli mineralnych (miedzi, potasu, żelaza). Zawierają także naturalne salicylany, które działają jak aspiryna - przeciwbólowo, przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Dzięki błonnikowi zapobiegają zaparciom i detoksykują. Korzystnie wpływają na układ krążenia, łagodzą objawy menopauzy, a także przypisuje się im działanie antystresowe.
Figi
Figi są niezwykle cennym źródłem wapnia - 100 gram dostarcza tyle samo wapnia, co szklanka mleka. Z tego też względu polecane są dzieciom i kobietom w okresie menopauzy, które zagrożone są osteoporozą. Ponadto dostarczają magnez, żelazo i cynk. Dzięki zawartości fitosteroli obniżają poziom cholesterolu we krwi. Zawierają także najwięcej błonnika spośród wszystkich bakalii, a tym samym poprawiają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom. Odgrywa to znaczącą rolę w zapobieganiu nowotworom jelita grubego. Figi odkwaszają organizm, pomagają przy niestrawnościach. Są ponoć sprawdzonym afrodyzjakiem.
Figi występują w różnych odmianach. Do suszenia zazwyczaj przeznaczone są jasnozielone, natomiast do spożywania na surowo - ciemnofioletowe. Suszone figi zawierają dużo cukru, który działa konserwująco, dlatego nadają się one do długiego przechowywania.
Rodzynki
Rodzynki produkuje się ze słodkich, bezpestkowych odmian winogron, susząc na słońcu lub w specjalnych suszarniach. W skondensowanej formie zawierają wszystko to, co cenne w winogronach. Są źródłem witaminy A oraz witamin z grupy B, a także wielu soli mineralnych: magnezu, fosforu i boru niezbędnego w profilaktyce osteoporozy. Zawierają także błonnik i kwasy organiczne, które wpływają na rozwój korzystnej mikroflory bakteryjnej. W rodzynkach znajduje się także arginina - aminokwas, który przeciwdziała osadzaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Rodzynki z powodu dużej koncentracji cukrów wewnątrz owocu mogą być przechowywane przez długi czas.
Suszone morele
Morele uważano za źródło zdrowia i długowieczności. Wiele w tym prawdy - morele są bogatym źródłem beta-karotenu, żelaza, wapnia i potasu, który usuwa nadmiar wody z organizmu i zmniejsza obrzęki. Morele mają właściwości zasadotwórcze. Są szczególnie polecane osobom z nadciśnieniem, zagrożonym osteoporozą oraz cierpiącym na zgagę.
Orzechy
Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Są źródłem wartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy E, witamin z grupy B, fitosteroli, antyoksydantów oraz soli mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza. Są wskazane osobom zagrożonym miażdżycą i chorobami serca (obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają powstawaniu zakrzepów w tętnicach), osobom zestresowanym i mającym problemy z zasypianiem, uczniom i osobom pracującym umysłowo (poprawiają pamięć i sprzyjają efektywnej pracy mózgu).
Według ludowych wierzeń gwarancją na długie i zdrowe życie było zjedzenie po wigilijnej wieczerzy pięciu lub siedmiu orzechów.
Suszone śliwki
Znane są przede wszystkim z właściwości lekko przeczyszczających i zapobiegających zaparciom. Są bowiem bogatym źródłem błonnika. Osoby, które mają problemy z układem trawiennym powinny codziennie zjadać kilka suszonych śliwek.
Stanowią także doskonałą przekąskę dla osób dbających o linię (pęczniejąc w żołądku, na długo zapewniają uczucie sytości). Oprócz tego, śliwki zawierają witaminę A, C i E oraz żelazo, fosfor, wapń, magnez. Suszone śliwki są idealnym dodatkiem do bigosów, mięs, ciast, sałatek.
Zdrowych i smacznych... bakaliowych świąt!
Zdjęcie: fotolia.com/Profotokris