Bogactwo witaminy C...
Papryka należy do produktów szczególnie bogatych w witaminę C. Zawiera jej najwięcej ze wszystkich warzyw i pięciokrotnie więcej niż cytryna. Oprócz tego papryka jest doskonałym źródłem witaminy E, B1, B2, kwasu foliowego, beta-karotenu (szczególnie odmiana czerwona) oraz soli mineralnych: potasu, magnezu, wapnia, żelaza i cynku. Miąższ zawiera także karotenoidy i flawonoidy, które chronią przed działaniem wolnych rodników.
Papryka znalazła zastosowanie w dietach odchudzających. Jest bowiem niskokaloryczna i dostarcza sporo błonnika, który odpowiada za prawidłową przemianę materii. Ponadto ostre odmiany papryki (np. chili, habanero) zawierają kapsaicynę, która nadaje im charakterystyczny smak, a także usprawnia przemianę materii. Największe jej ilości są obecne w nasionach. Ostre papryczki powodują podwyższenie temperatury ciała i pocenie, a w konsekwencji przyspieszenie spalania kalorii.
W medycynie ludowej papryka stosowana jest jako środek odmładzający. Zalecana jest także osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze i anemię. Jest wskazana przy ogólnym osłabieniu i przemęczeniu.
Oprócz tego papryka:
Papryka w kolorach jesieni
Papryki są różne... kwadratowe i podłużne ;) Różnią się także kolorem. Są czerwone, żółte, pomarańczowe, zielone, a nawet ciemno fioletowe. Od ich koloru uzależniony jest nie tylko smak, ale także właściwości.
Papryka czerwona jest bogata w likopen i beta-karoten, czyli silne przeciwutleniacze, które chronią przed nowotworami i pozwalają na dłużej zachować młodość. Zawiera także rutynę, odpowiedzialną za uszczelnianie naczyń krwionośnych. 100 gram czerwonej papryki to 32 kalorie.
Papryka zielona to nic innego jak wyrośnięte, niedojrzałe owoce słodkich odmian. Papryka zielona odznacza się sporą zawartością kwasu foliowego, przez co jest wskazana w diecie przyszłych mam. Ze względu na niską kaloryczność (100 gram to 15 kalorii) jest zalecana osobom dbającym o linię w formie zdrowej przekąski.
Papryka żółta i pomarańczowa zawiera luteinę i zeaksantynę, odpowiedzialne za jej barwę. Barwniki te warunkują prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, obniżają ryzyko zachorowania na zaćmę czy zwyrodnienie plamki żółtej.
Ostra papryka uznawana jest za afrodyzjak. Ostre odmiany wyróżniają się zawartością kapsaicyny, która wykazuje silne właściwości bakteriobójcze, przeciwbólowe i rozgrzewające. Kapsaicyna powoduje także wydzielanie endorfin, czyli po prostu wprawia w dobry nastrój :) W dużych stężeniach kapsaicyna jest jednak trucizną.
Papryka nie dla wszystkich
Papryki powinny unikać osoby cierpiące na choroby reumatyczne i artrozy. Należy pamiętać, że ostra papryka może podrażniać przewód pokarmowy, a także powodować reakcje alergiczne. Powinny od niej stronić osoby cierpiące na choroby wrzodowe czy refluks, a także kobiety w ciąży.
Jak wybierać i przechowywać paprykę?
Kupując paprykę należy wybierać okazy twarde, jędrne. Skórka musi być gładka, lśniąca i niepomarszczona, a łodyżka zielona.
Paprykę w całości możemy przechowywać w lodówce 4-5 dni. Najdłużej można przechowywać paprykę zieloną – nawet kilka tygodni. Oprócz tego paprykę można zamrażać. Należy ją oczyścić, usunąć gniazda nasienne i pokroić.
Papryka to warzywo, które świetnie urozmaica dietę. A przy tym jest niskokaloryczne i można się nim bezkarnie objadać.