Nie tylko rozgrzewają...
Ciepłe posiłki oprócz tego, że pozwalają szybko się rozgrzać to pośrednio także dodają energii i poprawiają nastrój. A to nie wszystko... ciepłe posiłki mają bowiem całkiem sporą listę zalet:
Kilka ważnych zasad
W czasie chłodnych dni organizm potrzebuje znacznie więcej energii, aby zapewnić komfort cieplny i zdrowie. Pamiętajmy wówczas o regularnych posiłkach. Głód szybko osłabia organizm i sprawia, że jest bardziej podatny na infekcje i wychłodzenie.
Rozgrzewająca dieta powinna obfitować w białko, które wpływa na przyspieszenie produkcji ciepła w organizmie. Ciepło na dłużej pozwolą utrzymać także zdrowe tłuszcze, czyli np. ryby morskie. Do produktów rozgrzewających należą także orzechy, soja, soczewica i inne rośliny strączkowe, a także kasze, które dodatkowo uzupełniają niedobory witamin, a także zapewniają uczucie sytości. Szybko wychładza natomiast nadmiar cukru i słodyczy, a także surowe warzywa i owoce.
Na rozgrzewkę - zupa!
W polskiej tradycji kulinarnej prym wiodą sycące, pożywne zupy. Bez wątpienia ich wielką zaletą jest to, że doskonale rozgrzewają, regenerują siły, poprawiają samopoczucie. Oprócz tego zupy dostarczają organizmowi cennych witamin, soli mineralnych i błonnika. Są także źródłem łatwo przyswajalnej energii i doskonale zaspokajają pierwszy głód. Oprócz walorów odżywczych (i oczywiście smakowych) dostarczają porcję wody, której nasz organizm potrzebuje bardzo dużo z racji tego, że przebywamy w ogrzewanych pomieszczeniach.
O pozytywnych właściwościach zup warto pamiętać szczególnie teraz, kiedy organizm narażony jest na liczne infekcje i potrzebuje znacznie więcej energii.
Rozgrzewające napoje
Na chłodne jesienne dni nie ma sobie równych aromatyczny, gorący napój, który nie tylko rozgrzeje, ale także zmniejszy stres i zwalczy pierwsze objawy infekcji. Wybór i możliwości są tak szerokie, że każdy znajdzie coś dla siebie:
Na gorące napoje z alkoholem warto skusić się po powrocie do domu wieczorem.
Ciepło, cieplej, gorąco!
Potrawy w jesienno-zimowym menu warto wzbogacać przyprawami, takimi jak: chili, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, cynamon, czosnek. Pikantne przyprawy oprócz tego, że mają świetne właściwości rozgrzewające to również wspomagają metabolizm... i nie tylko...
Warto pamiętać, że na niskie temperatury szczególnie wrażliwe są małe dzieci. Aby wzmocnić układ odpornościowy i uchronić przed chorobami należy wprowadzić kilka zmian także w diecie malucha.