Do grupy przypraw korzennych należy: chili, cynamon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, imbir, kmin rzymski, papryka, ziele angielskie, pieprz, jałowiec, kolendra, kurkuma, kardamon, anyż.
Oto kilka najbardziej popularnych:
Imbir
Jadalną częścią imbiru jest bulwiaste kłącze, które można kupić świeże w całości lub suszone i sproszkowane. Imbir ma ostry, wręcz palący smak i korzenny, nieco cytrynowy zapach. Imbir jest jedną z najstarszych roślin leczniczych i znalazł szerokie zastosowanie w medycynie. Poprawia krążenie krwi, leczy przeziębienie, łagodzi nudności i wymioty, działa przeciwzapalnie, reguluje pracę woreczka żółciowego. Imbir to także afrodyzjak.
Zastosowanie: imbir dodaje się do potraw słodkich: pierników, ciast, owocowych deserów, ale także pikantnych: potraw z drobiu, wieprzowiny, dziczyzny, ryżu, flaków, zup, sosów i marynat. Doskonale komponuje się z dynią. Aromatyzuje kompoty, likiery, grzane wino i piwo. Świeży imbir można dodać do herbaty – działa rozgrzewająco. Wykorzystywany jest także do produkcji piwa imbirowego.
Gałka muszkatołowa
To wysuszone nasiona drzewa muszkatołowca korzennego, pochodzącego z Indonezji. Gałkę muszkatołową sprzedaje się w całości lub zmieloną. Charakteryzuje się odświeżającym, korzennym zapachem i słodkawym, lekko gorzkim smakiem. Jest bardzo intensywna, dlatego należy jej używać w niewielkich ilościach.
W medycynie naturalnej stosowana jest do łagodzenia bezsenności, reumatyzmu i wzdęć. Od wieków uważana jest za afrodyzjak. W większych ilościach gałka muszkatołowa ma działanie psychoaktywne.
Zastosowanie: gałkę muszkatołową wykorzystuje się zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Polecana jest do ciast, pierników, kremów, zup, ryb, jaj, serów, sosów oraz dań mięsnych: z cielęciny, baraniny, mielonego mięsa, a także pasztetów, farszów. Dobrze komponuje się także z warzywami (kalafiorem, ziemniakami, kapustą, brokułami i marchewką). Wzbogaca aromat kompotów, ponczów, grzanych win i piw.
Goździki
Stosowane jako przyprawa to wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego, uprawianego głównie w Indonezji i na Madagaskarze. Mają ciemnobrunatną barwę, korzenny zapach i gorzkawy, lekko piekący smak. Można kupić goździki w całości lub mielone. Goździki poprawiają trawienie, odświeżają oddech, minimalizują ryzyko powstawania zakrzepów, mają także działanie bakteriobójcze.
Zastosowanie: w całości goździki można dodawać do kompotów, grzanego wina i piwa, sosów, a także do marynowania mięs (głównie dziczyzny) i śledzi. Wzbogacają także smak kiszonek. Mielone goździki są doskonałą przyprawą do pierników, szarlotek i innych deserów. Świetnie komponują się z cynamonem i kardamonem.
Cynamon
Pozyskiwany jest z wysuszonej kory cynamonowców, uprawianych w południowo-wschodniej Azji. Ma złoto-brązowy kolor, charakterystyczny zapach i słodki, a jednocześnie gorzkawy smak. W sprzedaży dostępny jest cynamon zmielony lub w laskach. Cynamon obniża poziom cukru i trójglicerydów we krwi, działa przeciwbakteryjnie. Jest wykorzystywany przy wzdęciach, biegunkach i niestrawności.
Zastosowanie: cynamon jest szczególnie polecany do przyprawiania słodkich potraw: szarlotek, pieczonych jabłek, ryżu na słodko, zup owocowych, kremów. Cynamon wraz z pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem wzbogaca smak wieprzowiny, gulaszu czy baraniny. Cynamonem w laskach przyprawia się kompoty, wina grzane oraz inne napoje.
Kardamon
Należy do rodziny imbirowatych. Przyprawą są niewielkie, czarne nasiona zebrane w owalnych owocach. Kardamon ma korzenny, lekko piekący smak z wyczuwalnym aromatem kamfory i eukaliptusa. Obok wanilii i szafranu stanowi jedną z najdroższych przypraw świata. Dostępny jest w postaci zmielonej lub w całości jako owoc. Kardamon poprawia trawienie, odświeża oddech i ma właściwości antyseptyczne. Uznawany jest za afrodyzjak.
Zastosowanie: kardamon może być używany zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Aromatyzuje ciasta, pierniki, marcepany, desery owocowe. Poprawia także smak zup, potraw mięsnych (gulaszu wołowego,pasztetów, drobiu, cielęciny) i ryb. Kardamon można dodawać do herbaty i kawy – wzmacnia smak i działanie pobudzające. Jego smak harmonizuje się z goździkami, imbirem, cynamonem i kurkumą.
Anyż gwiazdkowaty
To suszone, niezwykle dekoracyjne owoce wiecznie zielonego drzewa anyżu, zwanego także badianem. Jako przyprawę wykorzystuje się owoce (gwiazdki) i zawarte w nich nasiona, które są jednak mniej aromatyczne. Anyż ma korzenny, słodkawy smak. Przyprawa sprzedawana jest w całości lub zmielona. Anyż pobudza trawienie, łagodzi kaszel i objawy reumatyzmu, stosowany jest w zaburzeniach trawiennych.
Zastosowanie: anyż wzbogaca smak ciast, pierników, deserów, ale także gotowanych warzyw (czerwonej kapusty, szpinaku, marchwi, buraków), mięs (dziczyzny, wieprzowiny, cielęciny, drobiu). Aromatyzuje się nimi również kompoty, likiery, wódki i wina. Anyż doskonale komponuje się z miodem.
Zdjęcie: fotolia.com/Reena