Czynniki ryzyka
Miażdżyca, nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca, zawał czy udar są ogólnie określane jako choroby układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na skalę zachorowalności zaliczane są do niechlubnego grona chorób cywilizacyjnych. Należy podkreślić, że ryzyko chorób układu krążenia rośnie z wiekiem, częściej także dotyczy mężczyzn i może być dziedziczne.
Nierzadko jednak sami fundujemy kłopoty naszemu sercu. Czynniki, które mają znaczący wpływ na stan serca i układu krwionośnego to:
Właściwa dieta i tryb życia
Podstawą zachowania sprawności serca i układu krążenia jest profilaktyka. Ważna jest lekkostrawna dieta, regularne uprawianie sportu, unikanie stresów, a także odpowiednia ilość snu.
W profilaktyce najlepsze są ćwiczenia wytrzymałościowe – szybki marsz, pływanie, jazda na rowerze. Ważne jest, aby się nie przeforsowywać. Lepiej ćwiczyć częściej, a mniej intensywnie. Wskazany jest umiarkowany wysiłek, prowadzący do lekkiego zmęczenia i przyspieszenia oddechu, który jednocześnie nie przeciąża serca. Regularne uprawianie sportu obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu, pozwala zrzucić zbędne kilogramy, a także wzmacnia mięsień sercowy.
Aby utrzymać serce w dobrej kondycji ważna jest także odpowiednia dieta. Najlepiej wyeliminować tłuszcze zwierzęce (masło, smalec) i zastąpić je roślinnymi. Należy także zrezygnować z jedzenia typu fast-food, słodyczy, ograniczyć używanie soli. Warto natomiast do menu włączyć ryby morskie, warzywa i owoce, a także pełnoziarniste pieczywo.
Dla dobra serca należy także zerwać z nałogami. Palenie papierosów zwiększa bowiem ryzyko zawału i miażdżycy nawet trzykrotnie. Należy także unikać przebywania w zadymionych pomieszczeniach, ponieważ równie niebezpieczne jest tzw. bierne palenie. Nadużywanie alkoholu zwiększa natomiast ryzyko nadciśnienia.
Zioła dobre dla serca
Wiele ziół korzystnie wpływa na pracę serca. Znaczącą rolę odgrywają zawarte w nich flawonoidy, które wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, mają także właściwości przeciwzakrzepowe. Na czele listy ziół, które korzystnie wpływają na pracę serca są kwiatostany i owoce głogu.
Głóg to jeden z najlepszych naturalnych leków nasercowych. Przetwory z głogu obniżają ciśnienie krwi i zwalniają akcję serca, poprawiają jego ukrwienie i obniżają pobudliwość układu nerwowego. Stosuje się je przy osłabieniu serca mięśniowego, miażdżycy i zaburzeniach rytmu serca.
Konwalia majowa zawiera glikozydy nasercowe, które korzystnie wpływają na pracę serca. Konwalia zwiększa siłę skurczów mięśnia sercowego, zmniejszając jednocześnie ich częstotliwość. Preparaty z wyciągiem z konwalii stosuje się w zaburzeniach rytmu, kołataniu serca, niemiarowości i osłabieniu skurczów.
Serdecznik pospolity stabilizuje ciśnienie krwi, zwalnia akcję serca, zwiększa jego wydolność, wykazuje także działanie uspokajające. Serdecznik wykorzystywany jest w arytmii, nerwicy serca, osłabieniu mięśnia sercowego oraz początkowej fazie nadciśnienia tętniczego.
Dzika róża wzmacnia serce, obniża poziom cholesterolu, uszczelnia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych. Jest sprzymierzeńcem w walce z chorobami układu krążenia.
Dziurawiec zwyczajny zmniejsza częstotliwość uderzeń serca i działa uspokajająco. Stosowanie wskazane przy nadciśnieniu tętniczym.
Niech Światowy Dzień Serca będzie dobrym pretekstem do zmiany trybu życia i diety. Nasze zdrowie jest tego warte! Lepiej nie odkładać tego na później, aby nie okazało się, że jest już za późno.