Przygotowanie ciasta
Przygodę z pączkami rozpoczynamy od zarezerwowania sobie chwili wolnego czasu i zaopatrzenia w niezbędne składniki. Potrzebne będą oczywiście drożdże, mąka, mleko, cukier, a także ulubione nadzienie (konfitury, powidła, czekolada). Więcej informacji w artykule: Przygotowanie ciasta drożdżowego. A teraz, wyposażeni we wszystko, co potrzeba, do dzieła! Na początek wszystkie składniki podgrzewamy do jednakowej, pokojowej temperatury. Aby poznać inne sekrety udanego ciasta drożdżowego odsyłamy do artykułu: Sekrety udanego drożdżowego ciasta. Ale czasem nawet pomimo naszych szczerych próśb, a później i gróźb, ciasto drożdżowe kaprysi i sprawia nam kłopoty. Dlatego warto zawczasu dowiedzieć się jak uniknąć najczęstszych problemów z ciastem drożdżowym: Problemy z ciastem drożdżowym.
Formowanie i nadziewanie pączków
Formowanie jest jednym z trudniejszych etapów „produkcji” pączków. Są różne szkoły formowania tych słodkości.
W zależności od umiejętności, upodobań czy sposobu nadziewania można:
Pączki można nadziewać podczas ich formowania (jak zostało to popisane powyżej) lub po ich usmażeniu, używając w tym celu szprycy cukierniczej. Tradycyjnym nadzieniem pączków jest konfitura różana, ale mogą być także nadziewane budyniem, powidłami, czekoladą, jabłkami... możliwości jest całkiem sporo.
Smażenie pączków
Do smażenia pączków można użyć smalcu lub oleju do głębokiego smażenia. Można także wymieszać olej ze smalcem w równych proporcjach.
Oto kilka porad, o których warto pamiętać smażąc pączki:
Słodkie dodatki na koniec
Usmażone pączki można udekorować lukrem, czekoladą, cukrem pudrem, a oprócz tego można je obsypywać orzechami, kokosem, płatkami migdałowymi czy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Pączki posypujemy cukrem pudrem, gdy już ostygną, aby cukier nie rozpuszczał się pod wpływem ciepła. Lukier natomiast najlepiej nakładać, jeśli pączki są jeszcze nieco ciepłe. Wówczas lukier będzie się łatwo rozprowadzał i nie będzie przedwcześnie tężał.
Wedle przesądu w Tłusty Czwartek należy zjeść przynajmniej jednego pączka, aby w życiu nam się wiodło.