Badania wykazały, że kolorowe owoce i warzywa zawierają w sobie dużo witamin i mikroelementów niezbędnych dla prawidłowego rozwoju organizmu. Warto więc zadbać o to, aby nasze lodówki i stoły były bogate w sałatki, surówki, warzywa i owoce we wszystkich możliwych postaciach.
Zaleca się jeść świeże owoce i warzywa, dokładnie umyte i nieobrane ze skórki.
Owoce i warzywa występują najczęściej w następujących kolorach:
kolor | owoce | warzywa |
Biały | Banany, gruszki zapobiegają tworzeniu się guzów | Pieczarki, czosnek, szparagi zapobiegają zapaleniu tkanki |
Żółty | Gruszki, ananas, nektaryna zawierają zdrowy dla skóry i oczu beta-karoten Cytryny są źródłem witaminy C, dzięki której stajemy się odporni na przeziębienie | Kukurydza zawiera alfa-karoten, który ma działanie antyrakowe |
Pomarańczowy | Pomarańcze są również źródłem witaminy C Brzoskwinie, morela, mango stymulują system immunologiczny | Marchew, dynia zawierają witaminę A, niezbędną dla skóry i oczu |
Czerwony | Wiśnie, truskawki zawierają likopen, który jest silnym antyoksydantem | Pomidory zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty |
Purpurowy | Jagody, czarne porzeczki chronią przed chorobami serca | |
Zielony | Groszek, ogórek, szpinak, papryka zmniejszają ryzyko katarakty i degradacji rogówki Brokuły, szpinak są szczególnie wskazane dla kobiet w ciąży, ponieważ zapobiegają deformacjom płodu. |