Szparagi! O tym warzywie można mówić tylko dobrze. I to nie jest ironia.
Niskokaloryczne, posiadające fantastyczne właściwości prozdrowotne i do tego bardzo smaczne. Najlepsze są świeże warzywa! Ale niestety, sezon na szparagi trwa tylko kilka tygodni w roku, od maja do czerwca. Tak więc, jeśli ktoś ma ochotę spróbować tych niestety niezbyt popularnych u nas warzyw, to musi uważać, żeby nie przegapić tego okresu...
A jakie dania można przygotować ze szparagów?? Możliwości jest wiele: sałatki, zapiekanki i zupy ze szparagami. To tak ogólnie. Czytaj więcej
Proponujemy wypróbować zapiekankę z białych szparagów z żółtym serem oraz z aromatycznymi przyprawami. Wykonanie tego dania ze szparagami wcale nie jest trudne ani pracochłonne.
Taka pyszna i zdrowa zapiekanka szparagowa może stanowić wartościową część drugiego dania obiadowego. Jest jeszcze jedna zaleta tego przepisu kulinarnego: wodę, w której szparagi były gotowane można wykorzystać do przyrządzenia zupy. I w ten sposób obiad na bazie szparagów mamy gotowy.
To fajna i smaczna propozycja obiadowa na lato!
Polecamy i życzymy smacznego :)
Białe szparagi obrać ze skórki, opłukać i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli, cukru i kilku kropli soku z cytryny. Po ugotowaniu szparagi wyciągnąć z wody (można ją użyć do zupy).
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni teflonowej bez tłuszczu. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli, pod koniec smażenia.
Do rondelka wlać śmietanę. Dodać 10 dag żółtego sera i cebulę z czosnkiem. Razem podgrzewać i mieszać, aż ser się roztopi. Dodać szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem, przełożyć do niego szparagi i polać serowym sosem. Wierzch posypać pozostałym startym serem i posypać ostrą papryką w proszku. Włożyć do piekarnika i zapiekać razem przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Podawać na ciepło z pieczonymi ziemniakami i dowolnym kotletem.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.