Przepisy Extra

Białe szparagi zapiekane w serowym sosie

Szparagi! O tym warzywie można mówić tylko dobrze. I to nie jest ironia.

Niskokaloryczne, posiadające fantastyczne właściwości prozdrowotne i do tego bardzo smaczne. Najlepsze są świeże warzywa! Ale niestety, sezon na szparagi trwa tylko kilka tygodni w roku, od maja do czerwca. Tak więc, jeśli ktoś ma ochotę spróbować tych niestety niezbyt popularnych u nas warzyw, to musi uważać, żeby nie przegapić tego okresu...

A jakie dania można przygotować ze szparagów?? Możliwości jest wiele: sałatki, zapiekanki i zupy ze szparagami. To tak ogólnie. Czytaj więcej

Proponujemy wypróbować zapiekankę z białych szparagów z żółtym serem oraz z aromatycznymi przyprawami. Wykonanie tego dania ze szparagami wcale nie jest trudne ani pracochłonne.

Taka pyszna i zdrowa zapiekanka szparagowa może stanowić wartościową część drugiego dania obiadowego. Jest jeszcze jedna zaleta tego przepisu kulinarnego: wodę, w której szparagi były gotowane można wykorzystać do przyrządzenia zupy. I w ten sposób obiad na bazie szparagów mamy gotowy.

To fajna i smaczna propozycja obiadowa na lato!

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki:

70 dag białych szparagów
sól
cukier
kilka kropli soku z cytryny
Serowy sos:
250 ml śmietany 30%
15 dag żółtego sera
10 dag cebuli
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
ostra papryka w proszku

Sposób wykonania:

Białe szparagi obrać ze skórki, opłukać i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli, cukru i kilku kropli soku z cytryny. Po ugotowaniu szparagi wyciągnąć z wody (można ją użyć do zupy).

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni teflonowej bez tłuszczu. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli, pod koniec smażenia.

Do rondelka wlać śmietanę. Dodać 10 dag żółtego sera i cebulę z czosnkiem. Razem podgrzewać i mieszać, aż ser się roztopi. Dodać szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Żaroodporne naczynie posmarować masłem, przełożyć do niego szparagi i polać serowym sosem. Wierzch posypać pozostałym startym serem i posypać ostrą papryką w proszku. Włożyć do piekarnika i zapiekać razem przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Podawać na ciepło z pieczonymi ziemniakami i dowolnym kotletem.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Śmietana słodka 30%, powodzenia :)
Dorota [2012-12-24 09:14:26]
Polecam, bo są smaczne :)
Dorota [2012-06-15 14:17:50]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.