Czosnek jako cenny środek leczniczy

Czosnek jest rośliną o wszechstronnym działaniu, która spożywana na surowo działa jak antybiotyk. Im dłużej spożywamy ten rarytas, tym korzystniej wpłynie to na nasze zdrowie, a nawet na urodę. W czosnku nie jest ważny jego zapach, lecz bogactwo składników cennych i koniecznych dla naszego zdrowia...

Czosnek działa jak naturalny antybiotyk. Wśród wielu roślin leczniczych ma największą potwierdzoną skuteczność działania. I ze względu na swoje bogate i cenne właściwości sprawia, że jego systematyczne spożywanie, skuteczniej uchroni nasz organizm przed chorobami niż wiele antybiotyków kupowanych w aptece.

Czosnek jest źródłem składników mineralnych, zawiera m. in.: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, cynk, mangan, jod, sód, selen i chrom. Zawiera również witaminy: A, B1, B2, B6, C, PP oraz cukry, białka i flawonoidy. Można powiedzieć, że czosnek to bomba witaminowa o specyficznym zapachu i smaku.

Czosnek stosowany jest w leczeniu:

  • bólu gardła;
  • przeziębień;
  • gryp;
  • zapalenia oskrzeli i płuc;
  • zatok;
  • bólu głowy;
  • zgagi;
  • infekcji grzybiczych, bakteryjnych i wirusowych;
  • infekcji ucha;
  • zapaleniu stawów;
  • zaburzeń żołądkowo-jelitowych;
  • zakrzepowym zapaleniu żył;
  • niektórych nowotworów (raka żołądka, raka piersi, raka śluzówki macicy);
  • posocznicy;
  • wrzodów.

Ogólnie mówiąc, czosnek jest tanią i łatwo dostępną oraz wyraźnie skuteczną bronią chroniącą nasz organizm przed atakiem wolnych rodników. Lista wszystkich właściwości czosnku jest bardzo długa, a najnowsze badania jeszcze bardziej ją wydłużą.

Czosnek pełni również inne role:

  • zwiększa odporność organizmu;
  • usuwa toksyny z organizmu, w tym trujące metale takie jak ołów i kadm;
  • ułatwia zasypianie;
  • zmniejsza bóle miesiączkowe;
  • zapobiega nowotworom;
  • zapobiega miażdżycy;
  • obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu pomaga w zapobieganiu ataków serca i wylewów;
  • zapobiega nieregularnym uderzeniom serca i uszkodzeniom komórek;
  • obniża poziom tłuszczu we krwi;
  • obniża poziom cholesterolu;
  • rozpuszcza zakrzepy i rozrzedza krew, poprawiając przepływ krwi;
  • pomaga w uwolnieniu pasożytów z organizmu;
  • pomaga w leczeniu pleśniawek;
  • poprawia trawienie pokarmowe;
  • poprawia wchłanianie i przyswajanie pokarmów;
  • jest skuteczną metodą w leczeniu biegunki (czosnek w postaci zmiażdżonej);
  • pomaga w wydalaniu gazów;
  • wzmaga produkcję insuliny wytwarzanej przez trzustkę, czyli pomaga w obniżaniu poziomu cukru we krwi, i dlatego zalecany jest dla osób chorych na cukrzycę;
  • pomaga w obniżaniu gorączki, poprzez powodowanie pocenia się;
  • pomaga w zmniejszaniu ilości produkowanej flegmy;
  • neutralizuje wolne rodniki, które przyczyniają się do wielu poważnych chorób w organizmie np. cukrzyca;
  • chroni przed chorobami zakaźnymi (np. grypą, cholerą);
  • spowalnia procesy starzenia się (sprawia, że skóra staje się gładsza, elastyczna, spłycają się zmarszczki, wzmacniają włosy i tak szybko nie siwieją);
  • zewnętrznie stosowany może być pomocny w leczeniu trudno gojących się ran, ropni i czyraków;
  • leczy choroby na tle reumatycznym.

Przeciwwskazania do stosowania czosnku:

  • nie powinien być w ogóle podawany niemowlętom poniżej 12 miesiąca życia;
  • w dużych dawkach nie powinien być podawany dzieciom;
  • nie powinny go stosować kobiety w ciąży i matki karmiące piersią;
  • nie powinien być stosowany przez chorych na zaawansowane zapalenie nerek;
  • nie powinien być stosowany w ostrych zapaleniach żołądka i jelit, bo może zaostrzyć chorobę;
  • nie jest wskazany dla osób z niskim ciśnieniem krwi;
  • nie jest wskazany przy kaszlu zabarwionym krwią;
  • nie powinien być stosowany przez osoby uczulone na czosnek;
  • nie powinien być stosowany przez osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe;
  • chorzy na cukrzycę muszą być ostrożni w zażywaniu czosnku;
  • niektóre osoby mogą doświadczyć zapalenia skóry w kontakcie z pyłem czosnkowym.

Czosnek jest stałym i niezastąpionym elementem wielu kuchni świata. Swoim aromatem wzbogaca wiele potraw. Jest doskonałym dodatkiem do wszystkich rodzajów mięs (m. in. wieprzowiny i dziczyzny), sosów, surówek i sałatek. Stosowany jest w różnych postaciach, jako świeży, suszony i sproszkowany. Najbardziej aktywny jest świeży rozgnieciony czosnek. Aby zwiększyć jego efektywność działania, po rozgnieceniu należy odczekać 10 minut, zanim doda się go do danej potrawy. Poddany obróbce termicznej, traci swoje właściwości bakteriobójcze, ale zachowuje aktywność przeciwgrzybiczą i działa jako antyutleniacz, przeciwdziałający arteriosklerozie, starzeniu się i nowotworom. Profilaktycznie powinno się spożywać jeden duży ząbek czosnku dziennie. Świeże ząbki czosnku ściera się, kroi lub miażdży, a spożywa z dodatkiem mleka, miodu bądź cytryny.

W kuchni polskiej czosnek niestety został trochę zaniedbany. Być może ma to związek z jego charakterystycznie ostrym smakiem i zapachem. Ponieważ po zjedzeniu potrawy z dodatkiem czosnku, borykamy się z nieprzyjemnym oddechem. Woń ta wydobywa się przez płuca i skórę, przez co stajemy się wielkim czosnkowym „ reaktorem”.

Na szczęście zapachu czosnku można się bardzo łatwo pozbyć. Można wziąć prysznic, zjeść jabłko, żuć gumę do żucia z chlorofilem, ziarna kawy, zieloną fasolę, kminek, natkę pietruszki, listek selera, mięty, tymianku lub estragonu. Można popić czosnek czerwonym winem, kefirem lub mlekiem. A dla osób, które nie cierpią zapachu czosnku, są gotowe preparatu czosnkowe (w kapsułkach lub w tabletkach). Mają one nieco słabszy zapach, ale im bardziej bezwonne, tym mniej skuteczne. Ale bywają też takie, których nie czuć, a działają rewelacyjnie - w miesiącach jesienno-zimowych bierze się je profilaktycznie po 2 kapsułki na dzień, a jak coć nas bierze to więcej - metoda sprawdzona, już kolejny rok z rzędu!

Za piekącym i wyjątkowo nieprzyjemnym zapachem czosnku, ukrytych jest wiele jeszcze niedocenionych zalet. Dlatego w zdrowej diecie powinien koniecznie znaleźć się czosnek. Z jego ilością nie powinno się też przesadzać, bo jego nadmiar może wywołać wysypkę, ból brzucha oraz uszkodzić żołądek i wątrobę.

O czosnku można powiedzieć dużo, bo zawdzięcza mu się wiele... zdrowie, witalność, urodę i długie życie...

Minusem tej rośliny jest jej dosyć intensywny zapach, którego nie da się niestety tak szybko i skutecznie pozbyć… I tutaj z pomocą przychodzi nam firma Forever Living Products, która przygotowała Garlic-Thyme – specjalne kapsułki z olejem czosnkowym, które rozpuszczają się dopiero w jelicie cienkim, czyli tam gdzie mają trafić i rozpocząć swoją pracę – dzięki czemu charakterystyczna woń naturalnych związków siarkowych jest dla otoczenia zupełnie niewyczuwalna oraz nie ma obawy o podrażnienie żołądka czy wątroby.

Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Dorota [2010-08-20]
Ocena:
5/5 [głosów: 9]
Komentarze do artykułu:
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.