Truskawki są źródłem witaminy A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, manganu, potasu, sodu, żelaza, cynku, miedzi, selenu, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego. I ze względu na cenną ilość składników witaminowych i mineralnych oraz na małą ilość kalorii (100 gram truskawek zawiera tylko 40 kalorii) są częstym składnikiem diet odchudzających.
Cenne właściwości truskawek:
Truskawki zalecane są głównie:
Uwaga! Truskawki uczulają
Jednak nie wszyscy mogą jeść truskawki, gdyż owoce te często uczulają (zwłaszcza ich nadmierne spożycie). Alergia pokarmowa objawia się różnego rodzaju pokrzywkami, które są wynikiem nadprodukcji histaminy w organizmie. Narażone są na nie zazwyczaj dzieci, ale ona może pojawić się także u osób dorosłych. U dzieci pokrzywka pojawia się zazwyczaj na brzuchu, plecach, kolanach i zgięciach łokci. Pokrzywkom mogą towarzyszyć bolesne biegunki. Dlatego małe dzieci, kobiety w ciąży, matki karmiące i osoby z predyspozycją do alergii powinny wprowadzać je do diety stopniowo.
Osoby uczulone i osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany powinny odstawić truskawki ze swojej diety na kilka lat, a potem spróbować jeść je ze śmietaną, która łagodzi alergeny.
Co można zrobić z truskawek?
Truskawki nadają się do bezpośredniego spożycia. Najlepiej jeśli jedzone są na czczo. Można z nich przyrządzać koktajle, desery (ze śmietaną lub z jogurtem), sorbety, owocowe sałatki i pierożki. Są idealnym dodatkiem do twarogu, płatków śniadaniowych, naleśników i omletów. Są świetnym elementem dekoracyjnym ciast, tortów, lodów, galaretek oraz przystawek. Przetwarza się je na przetwory, dżemy, marmolady, galaretki, kompoty i soki. Robi się z nich również nalewki, wina i likiery.
Można je też mrozić. Jest to najlepsza metoda na utrwalenie tych owoców, gdyż w porównaniu ze świeżymi owocami straty witamin są minimalne. Natomiast w przypadku przetworów domowych walory żywieniowe nie są zbyt wysokie, ponieważ podczas ogrzewania znaczna część składników ulega zniszczeniu.
Natomiast liście truskawek można suszyć na herbatkę. Taki napar z liści i kwiatów truskawek można stosować przy przeziębieniach. Można też robić okłady z nagrzanych liści truskawek i stosować je w leczeniu ran i owrzodzeń skóry.
Truskawki szybko się psują...
Truskawki są niestety owocami nietrwałymi, gdyż szybko pleśnieją i fermentują, a takie nie nadają się do spożycia, gdyż zawierają substancje toksyczne. Dlatego kupując je należy dość szybko je zużyć lub przetworzyć. Najlepiej jeść je tego samego dnia bądź jeden dzień po zakupie.
Kupując je warto zwrócić uwagę na ich wygląd, czy są dojrzałe – bo wtedy są najsłodsze i czy są nieuszkodzone (bo np. pogniecione szybciej się psują). Jeśli mamy wybór to warto kupować truskawki krajowe, gdyż importowane mimo apetyczniejszego wyglądu, mają słabszy smak i uchodzą za mniej zdrowe.
Gdy w czasie dojrzewania truskawek panuje pora deszczowa, wtedy truskawki nie mają intensywnego smaku jak zazwyczaj. Truskawki warto zrywać w słoneczny dzień i to razem z szypułkami, bo wtedy nie tracą cennego soku. A zerwane nie w pełni zaczerwienione i pozostawione w chłodnym, zaciemnionym miejscu, następnego dnia nabiorą wyjątkowego soczystego koloru.
Przed konsumpcją truskawki powinno się myć pod bieżącą wodą, aby pozbyć się chorobotwórczych bakterii bądź pestycydów z nawozów, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia.
Truskawki są rozkoszą dla naszego podniebienia ale też potężną dawką zdrowia, zwłaszcza jedzone na surowo. Dlatego można sięgać po nie garściami, a chyba nie ma osoby, która nie lubi truskawek ;) Nawet osoby dbające o linię mogą pozwolić sobie na truskawkowe szaleństwo, gdyż owoce te są niskokaloryczne. Watro jednak pamiętać o tym, że truskawkowy sezon trwa tylko kilka tygodni, a później zostają nam tylko przetwory...