Ten ciekawy przepis na ciasto z ananasem jest wbrew pozorom dosyć łatwy i szybki w przygotowaniu, więc na co czekać? ;)
Ciasto na spód wykonuje się z mąki kukurydzianej, z dodatkiem jogurtu naturalnego i rozdrobnionych orzechów włoskich - ma więc ciekawy jogrutowo-orzechowy smak.
Na gotowe ciasto rozkłada się pokrojonego słodkiego i soczystego ananasa, wcześniej oprószonego mąką ziemniaczaną oraz wiórkami kokosowymi, to po to, aby w cieście nie zrobił się zakalec...
Zewnętrzną, górną warstwę wypieku stanowi posypka z kruszonki z dodatkiem cukru waniliowego oraz kardamonu - mmm... powiało przyjemnym aromatem ;)
Jak widać w tym ananasowcu występują różnorodne smaki i aromaty: orzechy, jogurt, ananas, kokos, cukier waniliowy i kardamon. Wszystkie te składniki to raczej typowe składniki ciast i często występują samodzielnie. Tutaj są razem, ładna mieszanka - kolorowa i smakowa :) Czytaj więcej
Efekt jest fantastyczny, świetny smak i przyciągający aromat tego ciasta kusi…zjedz mnie! Ciasto wychodzi wilgotne i delikatne w smaku.
To ciasto na każdą okazję i na każdy dzień tygodnia. Super smakuje i zimą i latem :)
Latem można się pokusić o wypiek ze świeżym owocem ananasa... mniam! I w upały nic nam się tutaj nie roztopi...
Zachęcamy do wypieku i życzymy smacznego :)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Potem dodać jogurt naturalny, olej, sodę oczyszczoną wymieszaną w mleku oraz zmielone orzechy włoskie wymieszane z mąką pszenną i kukurydzianą. Całość razem wymieszać i wylać do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Plastry ananasa wyciągnąć z zalewy, pokroić w paski i osączyć z soku. Następnie przełożyć do miseczki i oprószyć wiórkami kokosowymi oraz mąką ziemniaczaną. Razem wymieszać i rozłożyć na surowym cieście.
Masło roztopić i ostudzić. Dodać mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy i szczyptę kardamonu. Całość razem wymieszać, zagnieść i gotową kruszonkę rozsypać na ananasach.
Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.