Przepisy Extra

Ananasowiec z kruszonką na jogurtowo-orzechowym spodzie

Ten ciekawy przepis na ciasto z ananasem jest wbrew pozorom dosyć łatwy i szybki w przygotowaniu, więc na co czekać? ;)

Ciasto na spód wykonuje się z mąki kukurydzianej, z dodatkiem jogurtu naturalnego i rozdrobnionych orzechów włoskich - ma więc ciekawy jogrutowo-orzechowy smak.

Na gotowe ciasto rozkłada się pokrojonego słodkiego i soczystego ananasa, wcześniej oprószonego mąką ziemniaczaną oraz wiórkami kokosowymi, to po to, aby w cieście nie zrobił się zakalec...

Zewnętrzną, górną warstwę wypieku stanowi posypka z kruszonki z dodatkiem cukru waniliowego oraz kardamonu - mmm... powiało przyjemnym aromatem ;)

Jak widać w tym ananasowcu występują różnorodne smaki i aromaty: orzechy, jogurt, ananas, kokos, cukier waniliowy i kardamon. Wszystkie te składniki to raczej typowe składniki ciast i często występują samodzielnie. Tutaj są razem, ładna mieszanka - kolorowa i smakowa :) Czytaj więcej

Efekt jest fantastyczny, świetny smak i przyciągający aromat tego ciasta kusi…zjedz mnie! Ciasto wychodzi wilgotne i delikatne w smaku.

To ciasto na każdą okazję i na każdy dzień tygodnia. Super smakuje i zimą i latem :)

Latem można się pokusić o wypiek ze świeżym owocem ananasa... mniam! I w upały nic nam się tutaj nie roztopi...

Zachęcamy do wypieku i życzymy smacznego :)

Składniki:

Jogurtowo-orzechowe ciasto:
4 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
36 dag jogurtu naturalnego (2x18 dag)
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka
2 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
Masa ananasowa:
1 puszka ananasa
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Słodka i aromatyczna kruszonka:
10 dag masła
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta kardamonu

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Potem dodać jogurt naturalny, olej, sodę oczyszczoną wymieszaną w mleku oraz zmielone orzechy włoskie wymieszane z mąką pszenną i kukurydzianą. Całość razem wymieszać i wylać do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Plastry ananasa wyciągnąć z zalewy, pokroić w paski i osączyć z soku. Następnie przełożyć do miseczki i oprószyć wiórkami kokosowymi oraz mąką ziemniaczaną. Razem wymieszać i rozłożyć na surowym cieście.

Masło roztopić i ostudzić. Dodać mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy i szczyptę kardamonu. Całość razem wymieszać, zagnieść i gotową kruszonkę rozsypać na ananasach.

Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ja akurat użyłam jogurtów naturalnych Zott (tych mniejszych o wadze 180 g). Ale można tutaj użyć dowolne jogurty o łącznej wadze 35-40 dag, myślę, że nic się nie stanie. Udanego wypieku życzę mojej imienniczce :)
Dorota [2014-02-03 13:37:15]
Mam pytanie. Jakiej firmy jogurty kupuje Pani do tego ciasta . Nie mogę znaleźć jogurtó z taką wagą :)
Dorota [2014-02-03 11:54:01]
Np. mąką pszenną - udanego wypieku życzę :)
Dorota [2014-01-27 12:08:05]
Witam! Mam pytani€.. Czy można czymś zastąpić mąk€ kukurydzianą?
martusiak20 [2014-01-25 21:44:32]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.