Udziec z indyka rozkroić, wyciąć kości, włożyć do zimnej wody i moczyć przez około 1 godzinę. Następnie opłukać i osuszyć. Lekko rozbić, posmarować musztardą i oprószyć majerankiem oraz tymiankiem.
Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Suszoną żurawinę zalać gorącą wodą, przykryć talerzykiem i zostawić na 30-60 minut. Na mięso posmarowane musztardą rozłożyć czosnek, ¾ odsączonej z wody żurawiny, zwinąć roladę i związać mocno grubą nitką. Gotową roladę z indyka obsypać ostrą papryką w proszku, curry, solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju obsmażyć roladę z każdej strony. Następnie do rondla wlać około 250 ml wody (może być ta, w której moczyły się żurawiny). Dodać ziarenka czarnego pieprzu, kolendry, liście laurowe i pozostałe żurawiny. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 60 minut.
Roladę podawać na zimno np. z sosem chrzanowym lub na ciepło - roladę wyjąć z rondla i zrobić sos: do ½ szklanki zimnej wody wsypać 1-2 łyżki mąki pszennej, dokładnie rozmieszać i wlać do rondla. Całość zagotować cały czas mieszając.
Smacznego.