Przepisy Extra

Aromatyczny kompot z jabłek

Składniki:

60 dag jabłek (waga po obraniu)
1 litr wody
1 szklanka cukru
8 goździków
8 listków mięty
szczypta cynamonu

Sposób wykonania:

Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Opłukać, osuszyć i pokroić w grube plasterki. Do dużych i czystych słoików przełożyć plasterki jabłek (między plasterkami włożyć listki mięty i goździki).

Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Razem wymieszać i zagotować. Gorącym syropem zalać jabłka. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 2 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Hmm... trzeba mieć dobre zakrętki, a najlepiej nowe. Jeśli używamy starych, a wcześniej słoiki otwieraliśmy np. łyżeczką to te zakrętki nam się lekko wygięły już i potem jest problem ze szczelnym zakręceniem słoika, zakrętka przeskakuje, słoik jest źle zamknięty i przetwory się psują... Ja ostatnio jak robiłam przetwory, to przyniosłam sobie zakrętki z piwnicy i niestety co druga była do wyrzucenia, co prawda cierpliwe osoby mogą je tam reperować, lekko stukając w nie deseczką ;) ale ja chyba do nich nie należę ;) Pozdrawiam serdecznie i życzę samych udanych przetworów :)
Dorota [2017-10-11 10:30:30]
Co zrobić żeby słoiki się zamykały .Jest problem z zamknięciem
teresa [2017-10-04 17:56:40]
Tak, posypałam cynamonem jabłka już zlane słodkim syropem. Potem zakręciłam słoiki i pasteryzowałam. Powodzenia :)
Dorota [2012-10-16 20:00:25]
Tutaj owoce zalewamy gorącym syropem, więc po zakręceniu słoików należy trochę odczekać i potem do dużego garnka wlać ciepłą wodę, włożyć do niej słoiki i pasteryzować. Generalnie jest taka zasada, że słoiki z gorącą zawartością wkładamy do gorącej wody, a słoiki z zimną zawartością do zimnej wody i dopiero pasteryzujemy. Powodzenia :)
Dorota [2012-09-11 11:24:47]
Pani Dorotko a w jakiej wodzie pasteryzować słoiki?
aga [2012-09-11 10:51:52]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.