Przepisy Extra

Pieczeń wieprzowa z goździkową i cynamonową nutką

Przepyszna, miękka, krucha i aromatyczna pieczeń wieprzowa - mniam :) Do zrobienia we własnym domu w prosty i szybki sposób :)

Dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że ten kawek mięsa smakuje wręcz idealnie i tym sposobem świetnie nadaje się na świąteczną pieczeń, którą można podawać na obiad - na ciepło w sosie własnym lub można ją też serwować na zimno, krojąc w cienkie plastry i serwując jako zimna płyta lub po prostu na kanapkach z dodatkiem zielonej sałaty i ulubionym sosem na zimno - mniam :)

Jak się smażyła i dusiła ta pieczeń, to każdy zaglądał do kuchni z pytaniem co to i gdzie to tak ładnie pachnie? ;) A gdy już była gotowa, to każdy się nią zajadał i pytał o dokładkę :) Smakowała wszystkim i dużym i małym ;) Czytaj więcej

Z czystym sercem polecam ten przepisk na dobry kawałek mięsa, bo warto! To mięso doskonałe na każdą okazję.

Takiego domowego mięska nie zastąpi nawet te najdroższe sklepowe ;) A jeszcze lepszy będziemy mieć efekt pieczeni, jeśli wieprzowinkę zakupimy z dobrego i sprawdzonego "źródła" :)

Ta pieczeń jest wyjątkowa - polecam i życzę smacznego :)

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej (lub karczku)
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
kurkuma
rozmaryn
sól
pieprz kolorowy
2 łyżki oleju kokosowego
3 ząbki czosnku
3 goździki
1 laska cynamonu
1 liść laurowy
2 ziarenka jałowca
2 szklanki wody

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać i osuszyć. Oprószyć szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatowej, kurkumy, rozmarynu, soli i kolorowego pieprzu.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do mięsa, dodać olej kokosowy i razem natrzeć. Przyprawione mięso włożyć do rondla, przykryć pokrywką i włożyć do lodówki na około 2 godziny lub na całą noc.

Następnie rondel położyć na małym ogniu i mięsko ładnie zrumienić z każdej strony. Dodać goździki, laskę cynamonu, listek laurowy i ziarenka jałowca. Wlać wodę, i gdy się zagotuje dusić na małym ogniu przez około 90 minut, od czasu do czasu obracając mięso i polewając je powstałym sosem.

Taką aromatyczną łopatkę można podawać na ciepło z powstałym aromatycznym sosem własnym, ale można go też przecedzić i zagęścić mąką pszenną. Podawać z ziemniaczkami lub kaszą i dowolną surówką. Taka łopatka idealnie nadaje się na świąteczny obiad.

Ostudzone mięso można kroić w cienkie plastry i podawać jako zimna płyta.

Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.