Przepyszna, miękka, krucha i aromatyczna pieczeń wieprzowa - mniam :) Do zrobienia we własnym domu w prosty i szybki sposób :)
Dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że ten kawek mięsa smakuje wręcz idealnie i tym sposobem świetnie nadaje się na świąteczną pieczeń, którą można podawać na obiad - na ciepło w sosie własnym lub można ją też serwować na zimno, krojąc w cienkie plastry i serwując jako zimna płyta lub po prostu na kanapkach z dodatkiem zielonej sałaty i ulubionym sosem na zimno - mniam :)
Jak się smażyła i dusiła ta pieczeń, to każdy zaglądał do kuchni z pytaniem co to i gdzie to tak ładnie pachnie? ;) A gdy już była gotowa, to każdy się nią zajadał i pytał o dokładkę :) Smakowała wszystkim i dużym i małym ;) Czytaj więcej
Z czystym sercem polecam ten przepisk na dobry kawałek mięsa, bo warto! To mięso doskonałe na każdą okazję.
Takiego domowego mięska nie zastąpi nawet te najdroższe sklepowe ;) A jeszcze lepszy będziemy mieć efekt pieczeni, jeśli wieprzowinkę zakupimy z dobrego i sprawdzonego "źródła" :)
Ta pieczeń jest wyjątkowa - polecam i życzę smacznego :)
Łopatkę wieprzową opłukać i osuszyć. Oprószyć szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatowej, kurkumy, rozmarynu, soli i kolorowego pieprzu.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do mięsa, dodać olej kokosowy i razem natrzeć. Przyprawione mięso włożyć do rondla, przykryć pokrywką i włożyć do lodówki na około 2 godziny lub na całą noc.
Następnie rondel położyć na małym ogniu i mięsko ładnie zrumienić z każdej strony. Dodać goździki, laskę cynamonu, listek laurowy i ziarenka jałowca. Wlać wodę, i gdy się zagotuje dusić na małym ogniu przez około 90 minut, od czasu do czasu obracając mięso i polewając je powstałym sosem.
Taką aromatyczną łopatkę można podawać na ciepło z powstałym aromatycznym sosem własnym, ale można go też przecedzić i zagęścić mąką pszenną. Podawać z ziemniaczkami lub kaszą i dowolną surówką. Taka łopatka idealnie nadaje się na świąteczny obiad.
Ostudzone mięso można kroić w cienkie plastry i podawać jako zimna płyta.
Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.
Smacznego.