Coś łatwego, szybkiego i chyba najsmaczniejszego co można zrobić z cukinii! :)
To trochę inny przepis na babkę, bo nie na słodko, lecz wytrawnie - nie do kawusi lecz na obiad ;)
Taka babeczka jest smaczna i na ciepło, i na zimno - mniam :) A jak pachnie?! Koło niej nie da się przejść obojętnie... ona po prostu kusi swoim wyglądem i aromatem, który koło niej się unosi...
Wychodzi jej dużo, wystarczy na 1 lub 2 obiady. Do tego jest tania, błyskawiczna i przepyszna - czego chcieć więcej? :)
Jest idealna na obiad każdego dnia. Ale świetnie też pasuje na obiad w weekend, na niedzielę oraz na różnego rodzaju przyjęcia :) Ta babeczka robi koło siebie dużo zamieszania, dlatego też szybko znika i każdy pyta o przepis!
Smakuje nawet tym, którzy za cukinią nie przepadają - w tej babce nie czuć jej prawie w cale - a to ciekawe, bo jest jej tam najwięcej ;) Czytaj więcej
Z cukinii można też przygotować przepyszne placuszki, ale jeśli ktoś nie ma czasu na stanie przy patelni, to taki przepis na babkę z cukinii jest właśnie dla niego!
Smak tej cukiniowej babki wzbogaca wiele aromatycznych i smakowych dodatków: zrumieniony boczek z kiełbaską, cebulką i czosnkiem, smakowity i chyba uwielbiany przez wszystkich żółty ser oraz składniki zagęszczające naszą potrawę i przyprawiające...
Jest ona kaloryczna - tego nie da się ukryć, ale też sycąca i pożywna - także coś za coś ;)
Warto się na nią skusić mówię Wam - chociaż raz w roku - np. w sezonie na cukinię - tak dla odmienienia sobie obiadowego menu, ale z doświadczenia wiem, że będziecie do tego przepisu wracać częściej ;)
Smacznego :)
Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach (najlepiej mechanicznie). Żółty ser również zetrzeć, ale na tarce o dużych oczkach.
Wędzony boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i lekko zrumienić. Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do wędzonego boczku i razem smażyć. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Razem wymieszać i smażyć, aż cebula się zeszkli. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię, razem wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę, a na koniec zdjąć z ognia i ostudzić.
Do miski przełożyć cukinię, żółty ser i ostudzoną zawartość patelni. Dodać surowe jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, śmietanę, szczyptę przyprawy do gyrosa, kurkumy, gałki muszkatołowej, rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i razem dokładnie wymieszać.
Cukiniowy farsz przełożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch babki posypać zmieloną czarnuszką. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w temperaturze 180 °C.
Podawać na ciepło z dodatkiem ketchupu lub keksem śmietany.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.