Przepisy Extra

Babka z cukinii i żółtego sera

Coś łatwego, szybkiego i chyba najsmaczniejszego co można zrobić z cukinii! :)

To trochę inny przepis na babkę, bo nie na słodko, lecz wytrawnie - nie do kawusi lecz na obiad ;)

Taka babeczka jest smaczna i na ciepło, i na zimno - mniam :) A jak pachnie?! Koło niej nie da się przejść obojętnie... ona po prostu kusi swoim wyglądem i aromatem, który koło niej się unosi...

Wychodzi jej dużo, wystarczy na 1 lub 2 obiady. Do tego jest tania, błyskawiczna i przepyszna - czego chcieć więcej? :)

Jest idealna na obiad każdego dnia. Ale świetnie też pasuje na obiad w weekend, na niedzielę oraz na różnego rodzaju przyjęcia :) Ta babeczka robi koło siebie dużo zamieszania, dlatego też szybko znika i każdy pyta o przepis!

Smakuje nawet tym, którzy za cukinią nie przepadają - w tej babce nie czuć jej prawie w cale - a to ciekawe, bo jest jej tam najwięcej ;) Czytaj więcej

Z cukinii można też przygotować przepyszne placuszki, ale jeśli ktoś nie ma czasu na stanie przy patelni, to taki przepis na babkę z cukinii jest właśnie dla niego!

Smak tej cukiniowej babki wzbogaca wiele aromatycznych i smakowych dodatków: zrumieniony boczek z kiełbaską, cebulką i czosnkiem, smakowity i chyba uwielbiany przez wszystkich żółty ser oraz składniki zagęszczające naszą potrawę i przyprawiające...

Jest ona kaloryczna - tego nie da się ukryć, ale też sycąca i pożywna - także coś za coś ;)

Warto się na nią skusić mówię Wam - chociaż raz w roku - np. w sezonie na cukinię - tak dla odmienienia sobie obiadowego menu, ale z doświadczenia wiem, że będziecie do tego przepisu wracać częściej ;)

Smacznego :)

Babka z cukinii i żółtego sera

Składniki:

1 kg cukinii (waga po obraniu)
30 dag żółtego sera
30 dag wędzonego boczku
20 dag kiełbasy
25 dag cebuli
3 ząbki czosnku
2 jajka
¾ szklanki mąki pszennej
½ szklanki kaszy manny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany 18%
przyprawa do gyrosa
kurkuma
gałka muszkatołowa
majeranek
natka zielonej pietruszki (suszona)
sól
pieprz
czarnuszka

Sposób wykonania:

Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach (najlepiej mechanicznie). Żółty ser również zetrzeć, ale na tarce o dużych oczkach.

Wędzony boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i lekko zrumienić. Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do wędzonego boczku i razem smażyć. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Razem wymieszać i smażyć, aż cebula się zeszkli. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię, razem wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę, a na koniec zdjąć z ognia i ostudzić.

Do miski przełożyć cukinię, żółty ser i ostudzoną zawartość patelni. Dodać surowe jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, śmietanę, szczyptę przyprawy do gyrosa, kurkumy, gałki muszkatołowej, rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i razem dokładnie wymieszać.

Cukiniowy farsz przełożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch babki posypać zmieloną czarnuszką. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w temperaturze 180 °C.

Podawać na ciepło z dodatkiem ketchupu lub keksem śmietany.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.