Co można zrobić jeszcze z cukinii i ziemniaków?? Aaa.... może właśnie taką pyszną i sycącą babeczkę :)
Tutaj zwykłą ziemniaczaną babkę wzbogaciłam o dodatek zdrowej cukinii i dodającego energii mięsa.
Wbrew pozorom jest ona łatwa do przygotowania i tania. Aby ułatwić sobie przygotowanie babki, można tutaj skorzystać z pomocy mechanicznych "siekaczy" wtedy przygotowanie pójdzie nam szybciej, a potem tylko zostanie mieszanie, przekładanie i zapiekanie... :)
Gorącą babkę najlepiej jest zostawić na kilkanaście minut, żeby trochę ostygła, bo... taką gorącą źle się je - a nawet nie da ;) ale też ostudzona pozwala się lepiej kroić. Czytaj więcej
Ta babka jest pyszna serwowana w dniu jej przygotowania, ale dobrze też smakuje odgrzewana na patelni - mniam :)
Babka ziemniaczano-cukiniowa świetnie smakuje z dodatkiem ulubionej surówki - to jest super propozycja obiadowa na weekend :)
A jeśli kończą się Wam pomysły na smaczny obiad, to ten przepis też jest dla Was :)
Zachęcam do przygotowania i smacznego!
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć (jak na placki ziemniaczane). Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, przełożyć cebulę i zeszklić.
Do miski przełożyć ziemniaki, cukinię i ostudzoną cebulę. Dodać jajka, mąkę pszenną, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, mąkę pełnoziarnistą, szczyptę kurkumy, gałki muszkatołowej, pieprzu cayenne, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Całość razem wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć mielone mięso. Dodać jajko, szczyptę mielonego kminku, rozgniecionego w palcach majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Całość razem wymieszać.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Na spód wyłożyć połowę masy ziemniaczano-cukiniowej, na niej rozłożyć masę mięsną, a na koniec przełożyć pozostałą masę ziemniaczano-cukiniową. Na wierzchu zapiekanki położyć listek laurowy, przykryć naczynie i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Zapiekać przez około 45 minut w temperaturze 175 °C. Gotową babkę lekko ostudzić (aby dała się lepiej pokroić) i podać na stół. Można serwować z dużą ilością ulubionej surówki.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.