Przepisy Extra

Babka ziemniaczano-cukiniowa z mielonym mięsem

Co można zrobić jeszcze z cukinii i ziemniaków?? Aaa.... może właśnie taką pyszną i sycącą babeczkę :)

Tutaj zwykłą ziemniaczaną babkę wzbogaciłam o dodatek zdrowej cukinii i dodającego energii mięsa.

Wbrew pozorom jest ona łatwa do przygotowania i tania. Aby ułatwić sobie przygotowanie babki, można tutaj skorzystać z pomocy mechanicznych "siekaczy" wtedy przygotowanie pójdzie nam szybciej, a potem tylko zostanie mieszanie, przekładanie i zapiekanie... :)

Gorącą babkę najlepiej jest zostawić na kilkanaście minut, żeby trochę ostygła, bo... taką gorącą źle się je - a nawet nie da ;) ale też ostudzona pozwala się lepiej kroić. Czytaj więcej

Ta babka jest pyszna serwowana w dniu jej przygotowania, ale dobrze też smakuje odgrzewana na patelni - mniam :)

Babka ziemniaczano-cukiniowa świetnie smakuje z dodatkiem ulubionej surówki - to jest super propozycja obiadowa na weekend :)

A jeśli kończą się Wam pomysły na smaczny obiad, to ten przepis też jest dla Was :)

Zachęcam do przygotowania i smacznego!

Babka ziemniaczano-cukiniowa z mielonym mięsem

Składniki:

Masa ziemniaczano-cukiniowa:
50 dag ziemniaków (waga po obraniu)
50 dag cukinii (waga po obraniu)
20 dag cebuli
2 łyżki oleju kokosowego
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
kurkuma
gałka muszkatołowa
pieprz cayenne
natka zielonej pietruszki (suszona)
sól
pieprz
Masa mięsna:
50 dag mielonego mięsa
1 jajko
kminek (mielony)
majeranek
sól
pieprz
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
1 listek laurowy

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć (jak na placki ziemniaczane). Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, przełożyć cebulę i zeszklić.

Do miski przełożyć ziemniaki, cukinię i ostudzoną cebulę. Dodać jajka, mąkę pszenną, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, mąkę pełnoziarnistą, szczyptę kurkumy, gałki muszkatołowej, pieprzu cayenne, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Całość razem wymieszać.

Do drugiej miski przełożyć mielone mięso. Dodać jajko, szczyptę mielonego kminku, rozgniecionego w palcach majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Całość razem wymieszać.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Na spód wyłożyć połowę masy ziemniaczano-cukiniowej, na niej rozłożyć masę mięsną, a na koniec przełożyć pozostałą masę ziemniaczano-cukiniową. Na wierzchu zapiekanki położyć listek laurowy, przykryć naczynie i włożyć do nagrzanego piekarnika.

Zapiekać przez około 45 minut w temperaturze 175 °C. Gotową babkę lekko ostudzić (aby dała się lepiej pokroić) i podać na stół. Można serwować z dużą ilością ulubionej surówki.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.