Przepisy Extra

Babka ziemniaczana

Składniki:

2 ½ kg ziemniaków
30 dag kiełbasy (np. podwawelskiej)
30 dag wędzonego boczku
1 duża cebula (ok. 15 dag)
2 łyżki oleju
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
majeranek
sól morska
pieprz

Sposób wykonania:

Kiełbasę, wędzony boczek i cebulę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, na rozgrzany olej. Wymieszać razem, zrumienić i ostudzić. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Do dużej miski przełożyć ziemniaki (wraz z sokiem, który puszczą), ostudzoną kiełbasę z boczkiem i cebulą. Następnie dodać surowe jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku solą morską i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wyłożyć do wysmarowanej olejem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 180 °C. Gotową babkę ziemniaczaną kroić na kwadratowe porcje (można polać ketchupem). Podawać na ciepło z kefirem.

Można też odgrzewać kwadratowe porcje (to już na drugi dzień, jak babka nam zostanie) na patelni, zrumienić z dwóch stron.

Smacznego.

Dodane przez sylwuśka w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję pięknie za cenne rady, chętnie skorzystam :) Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2017-08-03 17:11:44]
Ja do takiej babki dodaję jeszcze 2-3 a nawet 4 średniej wielkości pieczarki - starte na tarce jarzynowej o grubym oczku, surowe, aby aromat pozostał w cieście, ponadto zieleninę : sporo zielonego koperku ( zimą mam zamrożony) oraz zielonej pietruszki. Dobrego smaku babce doda przyprawa do ziemniaków (nie podaję producenta aby nie reklamować). Tuż przed wyjęciem posypuję babkę startym serem "zapiekankowym". I zgodnie z tradycją mojej babci do picia przy tak ciężkostrawnym daniu podaję mocną gorącą mięte (niekiedy z dziurawcem). Ona zawsze do placków ziemn. albo do takiej babki podawała gorącą miętę z dziurawcem na lepsze trawienie. W mojej okolicy na taką babkę mówimy "kugel" od niemieckiego kugel - kulka. czasami w niej można zapiec żeberka, słoninę, ale wymaga to dużo więcej czasu.
Remi / Bełchatów [2017-08-03 12:36:10]
Witam :) Cieszę się bardzo, że babka smakowała. Również pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-04 20:48:14]
Dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że babka smakowała :)
Dorota [2011-09-16 19:24:54]
:) To bardzo się cieszę, że babka tak smakowała - serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-09-14 11:12:03]
To bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie tego przepisu. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-04-14 14:39:07]
Babka wyszła pyszna!!! polecam
asiek [2011-04-14 14:30:18]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.