Pyszne danie obiadowe z ziemniaków, kiełbasy i boczku.
Kiełbasę, wędzony boczek i cebulę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, na rozgrzany olej. Wymieszać razem, zrumienić i ostudzić. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do dużej miski przełożyć ziemniaki (wraz z sokiem, który puszczą), ostudzoną kiełbasę z boczkiem i cebulą. Następnie dodać surowe jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku solą morską i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wyłożyć do wysmarowanej olejem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 180 °C. Gotową babkę ziemniaczaną kroić na kwadratowe porcje (można polać ketchupem). Podawać na ciepło z kefirem.
Można też odgrzewać kwadratowe porcje (to już na drugi dzień, jak babka nam zostanie) na patelni, zrumienić z dwóch stron.
Smacznego.