Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 10 minut, a następnie odcedzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na patelnię przelać 2 łyżki oleju i rozgrzać. Przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie przełożyć mielone mięso, wymieszać łyżką i smażyć. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do mielonego mięsa, wymieszać i w połowie smażenia dodać szczyptę słodkiej papryki w proszku, pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej, majeranku, oregano i mielonego kminku. Przyprawić do smaku solą prowansalską i pieprzem.
Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Ser mozzarella wyjąć z zalewy i również pokroić w plasterki.
Żaroodporne naczynie posmarować pozostałym olejem (1 łyżką) i wykładać do niego przygotowane składniki: ½ ziemniaków, farsz mięsny z cukinią, ½ ziemniaków, plasterki pomidora i sera mozzarella. Wierzch zapiekanki posypać szczyptą bazylii.
Zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.