Nowy, fajny, smaczny i sprawdzony pomysł na warstwową zapiekankę.
To puree ziemniaczano-dyniowe przyprawione solą, pieprzem ziołowym i korzystnie wpływającą na trawienie gałką muszkatołową przekładane aromatyczną masą z mielonej kiełbaski (dobrej jakościowo) wymieszanej z cebulką i czosnkiem zrumienionymi na oleju. Do tego dużo przypraw i ziół dla polepszenia smaku i aromatu :) Czytaj więcej
To coś innego na obiad, pięknie pachnie w całym domu jak ta zapiekanka się zapieka. Wychodzi jej dużo, ale proszę się nie martwić na jednym talerzu się nie kończy, każdy przychodzi po dokładkę ;)
Powodzenia i smacznego obiadku! :)
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w dużą kostkę i wrzucić do wrzącej wody. Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i również pokroić w dużą kostkę. Dodać do ziemniaków pod koniec gotowania i razem ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, dodać szczyptę soli, pieprzu ziołowego, gałki muszkatołowej i zmiksować blenderem na gładką masę.
Kiełbasę obrać ze skórki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do cebuli dodać czosnek i kiełbasę. Razem wymieszać i chwilkę smażyć. Na koniec dodać szczyptę pieprzu cayenne, oregano, ziół prowansalskich, majeranku i razem wymieszać.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Przełożyć do niego połowę masy ziemniaczano-dyniowej, potem farsz z kiełbasą i na górę pozostałą masę ziemniaczano-dyniową. Na górze zapiekanki zrobić rowki widelcem i oprószyć ostrą papryką w proszku.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać (bez pokrywki) przez około 35 minut w temperaturze 180 °C.
Gotową zapiekankę podawać na gorąco z dodatkiem surówki np. z kapusty pekińskiej.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.